Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Izraelská televize: Barack Obama kope za Hamás

Podle reportáže izraelského Prvního televizního kanálu Barack Obama diplomaticky podporuje hnutí Hamás. Níže naleznete přepis údajného telefonního rozhovoru se současným americkým prezidentem, který izraelská televize obdržela od předního amerického činitele.

Barack Obama: Žádám, aby Izrael souhlasil s okamžitým, jednostranným příměřím, jednostranným příměřím a zastavením všech útočných operací, obzvlášť leteckých útoků.
Benjamin Netanjahu: A co získáme za to příměří?
Barack Obama: Věřím, že Hamás zastaví útoky raketami – na klid bude odpovězeno klidem.
Benjamin Netanjahu: Hamas porušil všech pět předchozích příměří, je to teroristická organizace, jejímž cílem je zničení Izraele.
Barack Obama: Já opakuji a očekávám, že Izrael zastaví své vojenské operace jednostranně. Obrázky škod v Gaze vzdalují svět od pozice Izraele.
Benjamin Netanjahu: Kerryho návrh byl zcela nerealistický a dává Hamásu vojenské vítězství a diplomatické výhody.
Barack Obama: Během týdne izraelských od konce vojenských aktivit Katar a Turecko začnou jednat s Hamásem o protokolu z roku 2012, včetně závazku Izraele uvolnit omezení blokády Gazy.
Benjamin Netanjahu: Katar a Turecko jsou největší příznivci Hamásu. Není možné se na ně spolehnout jako na prostředníky.
Barack Obama: Věřím Kataru a Turecku. Izrael není v pozici, aby si mohl vybírat své prostředníky.
Benjamin Netanjahu: Protestuji, protože Hamás může pokračovat v odpalování raket a používání tunelů pro teroristické útoky.
Barack Obama: (přerušuje Netanjahua) Míč je na hřišti Izraele, a ten musí ukončit všechny své vojenské operace.

http://www.timesofisrael.com/day-22-five-soldiers-killed-four-of-them-in-mortar-attack-idf-bombards-gaza/

Konverzaci následně popřel Bílý dům i kancelář předsedy vlády Izraele.

Reklama

Na twitterovém účtu Národní bezpečnostní rady prezidenta Obamy se objevilo následující prohlášení:

Všimli jsme si zpráv o údajném přepisu rozhovoru mezi prezidentem Spojených států a Netanjahuem. Ani reportáže ani údajný přepis nemají nic společného s realitou. Jsme šokováni a zklamáni, že se mohl někdo snížit ke špatné interpetaci soukromé konverzace mezi prezidentem Spojených států a předsedou vlády pomocí smyšlenek v izraelských médiích.