Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Pochybnosti o nezpochybnitelných posudcích

Čeští patologové se u soudu s Petrem Kramným opřeli o své egyptské kolegy. Žaludky obětí, o nichž ředitel hurghadské nemocnice veřejně prohlásil, že byly jako želé, českým patologům dnes nechybí.

Nezní to sice pěkně, ale egyptští patologové nemají právě nejjednodušší pole působnosti. Někdy je velmi důležité, aby pitevní nález odpovídal očekávání.

 

V případě Petra Kramného by se mohlo zdát, že o žádnou politiku nejde, což je v České republice jistě pravda. Platí to ale pro Egypt? Není pro někoho v Egyptě důležité, aby šlo o vraždu v rodině?

Reklama

 

Ředitel nemocnice v Hurghadě nejdříve Nově sdělil, že žaludky obětí byly jako želé. Nicméně ten rozhovor už na jejím webu nejde najít. Prakticky totéž ovšem ředitel sdělil Českému rozhlasu. Dnes hurghadští lékaři shodně s českými patology tvrdí, že šlo o elektrický proud. Co se stalo mezitím? Někdo pana ředitele přesvědčil, že je potřeba tehdejší zjištění přehodnotit? Jak to přesvědčování probíhalo? A jsou si čeští patologové opravdu jistí, že na základě důkazů vybraných v Egyptě odliší rychlou dehydrataci od zásahu elektrickým proudem?

 

Zajímavosti tím ale nekončí. Tělo Moniky Kramné nese opravdu neklamnou stopu násilí, popáleninu sedm krát jeden centimetr. Čeští patologové ji samozřejmě zjistili. V Egyptě si jí ale nikdo nevšiml, ačkoli mnohem menší modřinky Klárky byly zaznamenány. Dovedou si čeští patologové představit, že by taková popálenina mohla vzniknout druhotně a že by ji třeba mohl někdo vyrobit právě pro ně?

 

Čeští patologové zkrátka svým egyptským kolegům věří. Nevěří jim ovšem všechno. Tvrzení egyptských patologů o rozleptaných žaludcích se do spisu podle všech dostupných informací vůbec nedostalo. Původní výpověď ředitele hurghadské nemocnice je tak sice veřejně dostupná, ale u soudu se alespoň zatím vůbec neprojednává, jedná se totiž o zcela neoficiální prohlášení o důvodu úmrtí.

 

Další zajímavostí vyšetřování je Moničin facebook s komentáři v Arabštině. Je opravdu vyloučeno, že Moniku přes facebook znal právě někdo z Egypta? Zjistila policie alespoň, kdy a odkud byly arabské komentáře Moničina profilu napsány?

 

Petra Kramného neznám. Jeho chování mi asi jako každému nepřijde úplně normální. Daleko důležitější než Kramný ale je, jakým způsobem fungují znalci a justice, jak se veřejné obvinění vyvíjelo než se ustálilo na vraždě elektrickým proudem. Bude velmi zajímavé vědět, jestli někomu vadí absence žaludků, o nichž předtím důvěryhodná osoba v nedemokratické zemi prohlásila, že byly rozleptány.