Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

رمَضَان كريم Ramadán karím

Šimon Peres si dovolil oslovit muslimy u příležitosti začátku postního měsíce ramadánu muslimským pozdravem "Assalámu alajkum." Jen prosím nečtěte odpovědi, kterých se mu pod jeho příspěvkem na youtube dostalo.

Ramadán jak známo začíná pozorováním nového měsíce. Z tohoto důvodu není předem známo, kdy přesně ramadán začne, a dokonce může začít na různých místech různě. Nejlepší je proto popřát ramadán karím předem. Během ramadánu není úplně vhodné v muslimských oblastech veřejně jíst a pít. Docela by mě zajímalo, kolika míst v Evropě se to už týká.

Není úplně vhodné muslimy oslovovat tím nejznámějším pozdravem: „Assalámu alajkum.“ Nemuslim si tím totiž říká o problém, jelikož jde o pozdrav, kterým zdraví muslimové jiné muslimy. Jsou k dispozici mnohem vhodnější a neutrálnější pozdravy: „Sabách al-kheir.“ nebo pozdrav užívaný běžně v rozhlasovém vysílání: „Ahlan wa sahlan.“

Na to, že je Šimon Peres izraelský prezident, umí arabsky málo. Ale stejně jeho pozdrav muslimům k postnímu měsíci ramadánu stojí za shlédnutí.

Reklama

 

„Kul ‚am wa inta bikheir.“ Znamená arabsky: „Kéž se každý rok těšíte dobrému zdraví.“