Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Administrativa Spojených států se vzdala myšlenky lidských práv

Řeč Johna Kerryho před Americkou židovskou komisí může být velmi dobře zlomovým momentem, ve kterém se administrativa USA definitivně rozloučila s myšlenkami svobody, demokracie a lidských práv vůbec.

Řeč Johna Kerryho lemovaly prázdné řeči o zcela abstraktním míru, který snad Izrael uzavře s dětmi palestinských Arabů. O arabských palestinských politicích a jejich skutečných názorech na občanské i politické uspořádání totiž nepadlo ani jedno upřímně míněné slovo. Projev se vyznamenal vtípky na bratra Johna Kerryho, občanými pokusy mluvit hebrejsky a dalšími vcelku levnými cetkami, o kterých nemá větší smysl diskutovat, protože na ně stejně brzy všichni zapomenou.

 

Nejzásadnější obrat v projevu je ovšem plné přijetí současného stavu lidských práv na území Palestinské samosprávy, a následné nehorázné obvinění Izraele, že je zodpovědný za terorismus ve světě.

Reklama

 

Kerry doslova řekl: „A přestože zdůrazňuji, že neexistuje náhrada za mír – věřte mi, Palestinci si také zaslouží, aby viděli své životy růst a benefity ekonomického růstu a vývoje.“ Kerrymu je zcela ukradené, že na území Palestinské samosprávy je pod trestem smrti zakázáno prodat dům či půdu Židům, že Palestinská samospráva žádá stát etnicky čistý od Židů a že ve vězeních Palestinské samosprávy jsou mučeni a popravováni vězni v tajných procesech za údajnou spolupráci s Izraelem. I tak banální věc, jako kritika Mahmúda Abbáse na Facebooku skončila rokem žaláře na tvrdo! Ale to vše Kerryho nezajímá: Nejdůležitější je údajný ekonomický růst, který má přijetí nové krvavé diktatury na Blízkém východě údajně přinést!

 

Ale tím nehoráznosti projevu zdaleka nekončí. Kerry tvrdí: „Palestinská samospráva se zavázala k nenásilí. Jsou jedinou entitou v tomto regionu, která se zavázala k nenásilí.“ Připadal jsem si, jako bych právě četl stránky Al-Mannár reprezentující Hizballáh. Kde se tedy berou denodenní útoky kameny a zápalnými lahvemi jak na domy tak na jedoucí auta? Proč je dodnes ve školách Palestinské samosprávy mládež podněcována k pátečním demonstracím, na nichž se běžně hází kamení a často i zápalné lahve? Před měsícem prohlásil přední politik Palestinské samosprávy Džibríl Radžúb pro libanonskou televizi: „Kdybychom měli atomovku, použili bychom ji dnes ráno.“ To je také nenásilí?

 

Poté, co Kerry zcela očistil Palestinskou samosprávu, označil ji za mírumilovného partnera pro ekonomický růst, nezbylo mu nic jiného, než někoho jiného obvinit z terorismu, protože těžko může tvrdit, že terorizmus neexistuje. Koho tedy Kerry obvinil? Hádáte správně: „Kamkoli jdu, od Číny po Japonsko, ministři zahraničních věcí, prezidenti přicházejí s touto záležitostí. Mladí lidé se mě ptají na tento konflikt a co mohou udělat, aby pomohli s jeho ukončením. Za poslední dva týdny ministr zahraničí Brazílie a ministr zahraničí Nového Zélandu, první věc, která vypadla z jeich úst byla: „Jak můžeme pomoci blízkovýchodnímu mírovému procesu?“ Ptám se jich: „Z čeho to vyplývá? Vy jste na Novém Zélandě a toto je první věc, která vám vytane na mysli?“ A oni říkají ano, protože to ovlivňuje veškeré nábory a všechny hádky a radikalizmus, se kterým se setkáváme, a oni vidí šance a možnosti. Každý se vkládá do řešení a každý má roli, kterou má sehrát.“

Člověk opravdu těžko věří svým očím: Spojené státy se ve své zahraniční politice stávají satelitem Komunistické strany Číny? Proč zrovna Čínu zmínil John Kerry jako vůbec první stát, jemuž zřejmě pomůže vylepšená palestinská diktatura? S čím to Číně pomůže? S jejími vnitřními problémy s hnutím Falun Kung? Nebo snad s Tibetem? Člověk se opravdu děsí, co měl vlastně Kerry na mysli. Čemu by tu měl Izrael podle administrativy USA podat ruku? Pro koho by měl propustit odsouzené vrahy? Jakému režimu by podle Kerryho měl předat území? A hlavně, koho že tím posílí? Brazilský policejní stát? Čínskou diktaturu?

Odklon od demokracie a lidských práv je zcela zřetelný. Kerry kritizuje Izrael za stavbu domů, a zároveň popírá násilí režimu Palestinské samosprávy, jako by vůbec neexistovalo.

http://www.youtube.com/watch?v=DPe8wd8zbik

Závěr projevu byl zcela předvídatelný. Kerry vyzval Americkou židovskou komisi, aby ovlivnila „své vůdce a své sousedy“ „pro budoucnost izraelských a palestinských dětí“ pro přijetí palestinského státu žijícího v míru a bezpečnosti vedle Izraele. Aluze s novoročními řečmi o míru v projevech normalizačního Československa byla dokonalá.

http://www.youtube.com/watch?v=CH1sefMTj4o

Celý Kerryho projev: http://www.youtube.com/watch?v=1O2FMxcuzFo

Kdyby se někdejší administrativa Spojených států během studené války chovala takovým způsobem k normalizačnímu Československu, většina předních členů Charty 77 by se zřejmě nedožila listopadu 1989. Při takovém přístupu není vůbec divné, že vězni Palestinské samosprávy byli při mučení těžce poškozeni na zdraví, nebo byli prostě bez větší publicity popraveni.