Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Antisemitské útoky ve Francii za poslední dva roky

Hlavním nositelem antisemitismu ve Francii již dávno není krajní pravice. K protižidovským útokům se daleko spíše odhodlávají mladí francouzští muslimové.

Židovské školy ve Francii musí být střeženy a i přes jejich ostrahu, došlo 19. března 2012 k útoku, při němž Mohammed Merah zastřelil rabína Jonatana Sandlera, jeho šestiletého syna Arjeho a tříletého syna Gabriela. Při témže útoku Mohammed Merah smrtelně zranil sedmnáctiletého muže, který byl identifikován jako Bryan Bijaoui. Novinář Soren Seelow z deníku Le Monde zjevně tento útok nepovažuje za závažný, nebo si myslí, že město Toulouse není ve Francii.

Kdybychom snad byli v pokušení považovat útok v Toulouse za ojedinělý incident, z omylu nás vyvede následující seznam některých útoků za poslední dva roky:

 

Reklama

26. března 2012 – Týden po útoku Mohammeda Meraha mladíci vykřikující antisemitská hesla v Paříži zmlátili dvanáctiletého žáka židovské školy.

 

20. července 2012 – Útok na tu samou synagogu v Paříži již potřetí za deset dní.

 

7. srpna 2012 – Útok na sedmnáctiletou dívku na pařížském předměstí. Arabka při útoku křičela: „Ty špinavá Židovsko, dám tě pod zem.“

 

19. září 2012 – Útok zápalnou lahví na košer obchod v Sarcelles.

 

5. října 2012 – Útok kameny na židovskou rodinu v Seine St. Denis doprovázený hesly: „Špinaví Židé, dostaneme vás. Židé, máme vaši kůži. Vypadněte. Jděte zpátky domů.“ Zazněla také hesla v arabštině.

 

9. října 2012 – Útok vzduchovkou na Židy opouštějící synagogu v Paříži.

 

22. října 2012 – Dva přibližně čtyřicetiletí arabsky mluvící muži začali nadávat dvanáctiletému žáku židovské školy na autobusové zastávce a následně ho začali bít svými pásky, dokud je neodehnal náhodný kolemjdoucí.

 

17. listopadu 2012 – Na pařížském předměstí Sarcelles napadli tři muži severoafrického původu Žida, který šel ze synagogy. Křičeli na něj: „Špinavý Žide, F— Izrael. Zabijeme tě.“ Kopali ho a mlátili, jeden z nich basebalovou pálkou.

 

11. prosince 2012 – Útok kyselinou chlorovodíkovou na židovského učitele v Istres.

 

5. února 2013 – V Lyonu u židovské instituce centra Hillel byla nalezena falešná bomba.

 

14. března 2013 – Ve Vitry-Sur-Seine tři muži vyhrožovali mladému Židovi, že mu udělají to, co udělal Mohammed Merah a říkali: „Mohammed Merah to udělal dobře. Zabijeme vás všechny, Židi. Jednoho dne zabijeme Žida.“

 

23. dubna 2013 – Íránský muž uprchlý z blázince pobodal rabína a jeho syna u synagogy Bet El v Paříži.

 

10. září 2013 – Francouzská Národní Fronta vyloučila Francoise Chatelaina z Neuville-en-Ferrain za antisemitské projevy.

 

13. září 2013 – Židovští chlapci v Paříži byli napadeni mladíky, kteří na ně křičeli: „Špinaví Židé. Hitler neskončil svou práci.“

 

16. září 2013 – Dvacetiletý Maročan zavolal do školy, v níž provedl útok Mohammed Merah: „Jsem bratranec Mohammeda Meraha a přijdu dnes v noci a zabiju vás.“ Nejednalo se o první výhrůžku a tak ho policie zatkla.