Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Betselem a idnes podporují vrhání kamenů a palestinskou kulturu mučednictví

Na svém nejnovějším videu někdejší lidskoprávní organizace Betselem hrdě propaguje Palestince, kteří vrhají kameny a jásají nad zraněním svého soudruha. Betselem zároveň odsuzuje osadníky a bezpečnostní složky, které chránily zasahující hasiče před Palestinci vrhajícími kamení.

Musí to být opravdu hluboké ideologické přesvědčení, když člověku velí zastat se lidí, kteří ohrožují kameny probíhající protipožární zásah. Samotný původ požáru dosud nebyl vyšetřen, ale je zajímavé, že k požáru v těchto místech dochází poslední tři týdny už pravidelně (vždy v sobotu) a právě tak, aby ohrozil osadu Yitzhar.

Kdo chce zapálit Yitzhar?

Kdo chce zapálit Yitzhar?

Nejnovější video, k němuž se hrdě hlásí bývalá lidskoprávní organizace Betselem, převzala už i česká média. Video ukazuje Palestince vrhající kamení. Na to jsme si už všichni zvykli. Vrhání kamení se nepovažuje za násilí, ale za jakýsi folklor. V pozadí hoří požár, k jehož uhašení je třeba hasebního zásahu. Aby hasiči nebyli vystaveni kamenům, jak se už mnohokrát stalo, armáda, policie a osadníci udržují Palestince v patřičné vzdálenosti. Palestinci pobíhají z místa na místo a vrhají kamení na osadníky, vojáky a policisty, jak je tomu v jejich společnosti zvykem. Při odvetné střelbě je jeden z Palestinců raněn. Bezprostředně po zásahu je vidět jeho soudruhy, kterak jásají nad tím, že mají mučedníka. Radost ovšem byla zřejmě předčasná, raněný se mučedníkem nestal, zásah přežil a je ve stabilizovaném stavu.

Reklama

Betselem těžko mohla lépe demonstrovat svoji současnou funkci v Judsku a Samaří: Palestinci házejí kameny na osadníky, aby vyvolali očekávanou reakci a získali pokud možno co nejdrastičtější snímek pro západní média. V celé téhle hře se z Betselem, která kdysi byla organizací na podporu lidských práv, stává jakási PR agentura vrhačů kamení. Ve skutečnosti tu vůbec nejde o podporu lidských práv. Organizace Betselem se dnes zabývá propagací násilí vůči civilnímu obyvatelstvu i vůči bezpečnostním složkám.

Na webu organizace Betselem naleznete videa, která lze bez nadsázky nazvat instruktáží k násilí. Ať už se chcete naučit vrhat kamení na lidské terče, nebo pokud jen chcete vidět, jak se do lidí najíždí terénním kolem, web organizace Betselem je místem, kde kdokoli může s takovou instruktáží násilného chování začít.