Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Bude Nejvyšší soud odsuzovat za volební kampaň?

 

Nejvyšší soud poslal do vězení politického aktivistu Romana Smetanu za tykadla na hlavách politiků. Bude trestat i politiky, kteří uvádějí lidi v omyl, dostávají mandát pomocí lživých prohlášení, a pak ho naplní úplně opačně? Není to podvod nebo poškození práv voličů?

 

„Dejte mi čtyři minuty, já vám dám čtyři roky,“ hlásal na jednom předvolebním billboardu politik, který po svém zvolení odjel na Everest. „Myslím to upřímně,“ hlásal na billboardu jiný politik. Nejvyšší soud poslal aktivistu do vězení za úpravu politických plakátů, jejichž pravdivost byla přinejmenším sporná. Nejvyšší soud tím využil svého práva poslat člověka do vězení za porušení zákona, byť by k němu došlo v rámci politického boje. Soud má právo kohokoli z nás poslat do vězení, pokud porušíme zákon. Politický boj nás podle názoru Nejvyššího soudu neomlouvá. Nebo přeci jen?

 

V rámci politického boje se zákony porušují na celém světě. Trestat politický boj vězením znamená těžko ospravedlnitelný zásah do politické sféry, ve které se běžně lže a trest za lež se ponechává na občanech, kteří mohou politika nezvolit nebo proti němu dokonce demonstrovat. Zdálo by se, že podobný trest aktivistům nehrozí. Jenomže on hrozí. Aktivisté se mohou octnout na okraji společnosti či dokonce mohou být společností izolováni, když s jejich činy společnost nesouhlasí.

Reklama

 

Trestní právo se tedy v politice často omezuje na násilnou a závažnou majetkovou trestnou činnost. Někdy bývá těžké postihnout i tyto zjevné zločiny. Pokud jde o korupci, Ehud Olmert, Jan Kavan a Václav Klaus by mohli vyprávět (ale asi holt hned tak vyprávět nebudou). Politické vraždy se ovšem také těžko postihují: Za vraždu Litviněnka nebyl nikdo potrestán. Teroristé, kteří zabíjejí Izraelce, bývají již tradičně omilostňováni na základě požadavků o „gesto dobré vůle“ ze strany americké administrativy. Politika tedy někdy omlouvá i násilné trestné činy. Pokud si vážený čtenář myslí, že je příšerné propouštět politické vrahy, plně s ním v této věci souhlasím.

 

Představme si ale tu druhou možnost, kterou nám předestřel Nejvyšší soud, totiž že by trestní právo platilo i v politice s nulovou tolerancí. Státní zástupci pak budou žalovat politiky za podvod, protože na billboardech, v projevech a v debatách lžou, a na druhou stranu budou žalovat občany, když jim na nějakou tu lež nakreslí tykadla a napíšou komentář. První část té představy je ovšem zatím představitelná asi jen ve snu. Takže do vězení se dostanou zřejmě jen občané bez podstatné politické moci.

 

Nebo se snad chystá nějaký státní zástupce obvinit Pavla Béma za to, že občanům slíbil čtyři roky a pak odjel na Everest? Nebylo to snad poškození práv voličů?