Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Co dělat, když se vrah směje?

Muž obviněný ze spoluúčasti na vraždě rodiny Fogelů dorazil dnes k soudu s úsměvem na rtech. Pokud skutečně Fogelovi zabil, jeho otec je s ním spokojený.

Amdžad Awad měl dnes další stání u vojenského soudu pro Samaří. Podle původního plánu měl soud přednést rozsudek, ale přijal žádost obhajoby odročit jednání na září.

 

Obhájce Amdžada nechce zveřejnit svoji identitu ze strachu, že by mohl být poškozen buď stoupenci obviněných, nebo stoupenci obětí.

Reklama

 

Awad se odmítl vyjádřit k otázkám novinářů a jen se celou dobu usmíval.

 

Awadův otec přišel podpořit svého syna, chválil ho za jeho studijní úspěchy a vyjádřil se, že bude spokojený, pokud se ukáže, že jeho syn je opravdu vrah.

 

Před dvěma týdny byl před vojenským soudem pro Samaří obviněn z vraždy pěti členů rodiny Fogelů osmnáctiletý Hakim Awad z vesnice Awarta, ke všem obviněním se přiznal. Amdžad řekl vyšetřovatelům, že kdyby věděl o dalších dvou spících dětech v domě, zabil by je také.

 

Oba obvinění dostávají již nyní podporu 1400 šekelů (přibližně 7000 Kč) měsíčně od Palestinské samosprávy, pokud budou odsouzeni do vězení, může se jejich „průměrný měsíční plat“ od Palestinské samosprávy vyšplhat až na 12000 šekelů.

Palestinská správa má již dnes potíže s financováním. Asi polovina jejího rozpočtu je placena z daní vybraných od Palestinců. Druhá polovina rozpočtu je výrazně podporována Spojenými státy a Evropskou unií. Podpora Spojených států je podmíněna tím, že Palestinská autonomie nevyhlásí jednostranně stát.