Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Irelevantní mnichovanství

Tři dny po Havlově smrti se sešli zástupci mnichovských mocností, aby společně odsoudily Izrael za přítomnost v Judsku a Samaří. Jde o tytéž národy, které diktovaly Československu Mnichovskou dohodu. Něco se ale přeci jen změnilo.

Václav Havel dostal Mnichovskou dohodu ke druhým narozeninám.

Teď, po Havlově životě, zůstává na modrém ubruse tucet žlutých hvězdiček, čtyřicet let staré fotky květinových dětí a litanie německé kancléřky nad tím, že židovské domy v Judsku a Samaří brání míru. Stůl někdo kdysi podložil Septuagintou, pak ale uznal svůj omyl a odnesl ji do sběru. Od té doby se všechno povážlivě vrklá, ale nikdo zatím nepřišel s novou podložkou, a tak se skoro všichni tváří, že to přehlédli. A jednají, jako by toho vůbec nebylo.

Mluví se o tom občas šeptem jako o mnichovském přízraku, ale ve skutečnosti jde o něco mnohem hlubšího – o morální propast, která zeje v centru evropského politického a ekonomického života. Havel chtěl ještě tenhle fenomén zmapovat, ale nestihl to. Mnichovský přízrak se tak ve své amorfní neuchopené podobě vznáší nad Evropou, ale přeci jen (Haleluja) není v takové kondici jako kdysi.

Reklama

Sarkozy není Daladier, je mnohem hloupější a chlastá. Ani Cameron není Chamberlain, ale jen obyčejný populista. Dnešní německou kancléřku Angelu Merkelovou také již příliš nenaplňuje velkoněmecký duch, který byl tak příznačný pro Mnichovskou konferenci. Když mluví o tom, kde by Židé neměli bydlet, zní to poněkud starogermánsky, ale už tomu chybí ona dávná důraznost, s níž to bylo démonicky přednášeno před pětasedmdesáti lety.

A tak mnichovanství evropských mocností přebije hravě Mahmúd Abbás. Zatímco velmoci žvaní o virtuálním míru s hlavou v oblacích a papírovýma nohama, Abbás se objímá s usvědčenými teroristy a taky s jednou docela hezkou teroristkou*).

Ti teroristé získali svobodu zcela legálně za uneseného izraelského vojáka Gilada Šalita. Abbásovy styky s nimi vyznívají tak přirozeně, že nikoho ani nenapadne ho za ně kritizovat, či se o tom jen zmínit v Radě bezpečnosti OSN. Bylo by to nepařičné.

Británie, Francie a Německo se teď bude bavit tím, jak Židé „ilegálně“ bydlí.