Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Jak selhalo Kerryho propouštění teroristů?

Americká administrativa by byla snad ochotná udělit Pollardovi milost za propuštění teroristů z izraelských věznic, Pollard s tím ale nesouhlasí. Mahmúd Abbas zase nebyl schopen veřejně odsoudit nejnovější teroristický útok. A tak teroristé zůstanou ve vězení.

Nejnovější a velmi překvapivý nesouhlas s propuštěním teroristů (někdo to nevím proč nazývá „mírový proces“ nebo „mírová jednání“) přišel od ministra pro vnitřní bezpečnost Jicchaka Aharonoviče, který veřejně vyzval Mahmúda Abbáse, aby odsoudil nejnovější teroristický útok, při němž byl zavražděn policejní důstojník Baruch Mizrachi a jeho syn a jeho žena byli zraněni.

Levicoví poslanci Knesetu tvrdí, že Abbás útok už odsoudil pro ně, exkluzivně, na neveřejné schůzce v Ramalláhu v době, kdy se konal Mizrachiho pohřeb, Abbásův úřad to ale vehementně popírá.

Ministr Aharonovič vcelku pochopitelně říká, že nemá smysl pokračovat v propouštění teroristů, pokud Abbás veřejně a v arabštině neodsoudí nejnovější útok.

Reklama

Benjamin Netanjahu ztrácí ve vlastní straně možnosti prosazovat neoficiální cestou Kerryho požadavky. Některé Kerryho požadavky (například zákaz výstavby židovských domů v Jeruzalémě) jsou oficiální cestou zcela neprosaditelné, protože vůbec nespadají do kompetence vlády.

A tak zatímco se levicoví novináři a současná americká administrativa rozčilují nad krachem „mírového procesu“, v praxi jde o velké vítězství slušných lidí – teroristé zůstanou ve vězení, palestinská samospráva bude omezena v jejich financování, slušní Židé a Arabové budou moci společně bez zvýšeného nebezpečí podnikat a obchodovat. A obyvatelům Bílého domu snad časem dojde, že by měli trochu přemýšlet a naslouchat, než něco navrhnou.