Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Je antisemitismus ve Francii závažný problém?

Respekt.cz přinesl rozhovor, v němž novinář listu Le Monde uvádí, že ve Francii nejsou závažné útoky na francouzskou židovskou komunitu ani na Izrael. Dovolil bych si toto tvrzení uvést na pravou míru.

 

Jsou útoky na Romy v ČR závažným problémem, nebo nikoli? Osobně neznám nikoho, kdo by byl se situací obeznámen a trivializoval by ji. Mezi mými přáteli si prakticky všichni myslí, že útoky na Romy jsou závažné.

Přesto lze říci, že Česká republika zdaleka není pro Romy tak nebezpečné místo, jako Francie pro Židy. V České republice nemusí být romské školy hlídány ochrankou a není znám jediný případ útoku střelnou zbraní na romské děti, naproti tomu židovské školy ve Francii musí být střeženy a i přes jejich ostrahu, došlo 19. března 2012 k útoku, při němž Mohammed Merah zastřelil rabína Jonatana Sandlera, jeho šestiletého syna Arjeho a tříletého syna Gabriela. Při témže útoku Mohammed Merah smrtelně zranil sedmnáctiletého muže, který byl identifikován jako Bryan Bijaoui. Novinář Soren Seelow z deníku Le Monde zjevně tento útok nepovažuje za závažný, nebo si myslí, že Toulouse není ve Francii.

Kdybychom snad byli v pokušení považovat útok v Toulouse za ojedinělý incident, z omylu nás vyvede následující seznam některých útoků za poslední dva roky.

Reklama

S antisemitismem ve Francii již dávno není spojována francouzská Národní fronta, jak se pan novinář na stránkách respekt.cz snaží naznačit. Hlavním nositelem antisemitismu ve Francii je tamější muslimská komunita. Je těžké si představit, že by to Soren Seelow nevěděl.

Mnohem pravděpodobnější je, že o antisemitismu mnoha mladých francouzských muslimů pan novinář nechce mluvit. Ono je to opravdu nevděčné téma. Jednak se jím zabývá ona Národní fronta, kterou odedávna Le Monde považuje za nepřítele číslo jedna. A za druhé – mluvit negativně o radikálních muslimech je prostě nebezpečné, takže je lepší to nedělat.

Nicméně, tam, kde se nesmí mluvit o násilí, přestává existovat demokracie. Není proto vůbec divné, že francouzští Židé pomýšlejí na odchod z Francie. Spíš než o tom, zda Francii opustit, francouzští Židé rozvažují zda půjdou do Kanady či do Izraele. Le Monde, těžko říci po kolikáté už, neví, která bije.

 

Když o tom tak přemýšlím, nejsem z toho sice nadšený, ale možná to tak má být.