Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Jste izraelský Arab a hrozí vám vězení? Staňte se teroristou!

Podivný svět podpor pro vězně, judikátů izraelského Nejvyššího soudu a „gest dobré vůle“ motivuje obyčejné zločince, aby si za určitých okolností ke své obyčejné kriminalitě přibrali i terorismus.

Dneska ráno (v neděli 9. září 2012), přibližně osmnáct kilometrů od Středozemního moře a asi dvanáct kilometrů od Petach Tikvy, ve vesnici Šaarej Tikva, zpozoroval pracovník ochranky auto, které nejelo po silnici, ale po poli. Celkem správně usoudil, že se jedná o Araby, kteří takto cestují, aby unikli kontrole na kontrolním stanovišti. Situaci nejdříve zachytil na kameru a následně se pokusil auto zastavit.

 

Podle judikátů izraelského Nejvyššího soudu je použití zbraně na ujíždějící auto trestným činem. Podle názoru soudu nikdo nemá právo předpokládat, že řidič, který zjevně uniká před zákonem, vykonává právě nějakou teroristickou operaci. Každý naopak musí předpokládat, že se jedná o obyčejnou kriminalitu.

Reklama

 

Pracovník ochranky se tímto názorem soudu řídil, předpokládal, že jde o obyčejnou kriminalitu, a byl automobilem usmrcen.

 

Na první pohled se může zdát, že řidič nejednal racionálně: Místo pašeráctví má teď na krku vraždu s mnohem větší trestní sazbou. Podíváme-li se ovšem na jeho situaci podrobněji, zjistíme, že jeho jednání zas tak iracionální nebylo.

 

Především je třeba si uvědomit, že Palestinská samospráva vydává na podporu vězňů a jejich rodin celkem 11 milionů dolarů ročně, přibližně šestinu svého rozpočtu.

 

Kdyby byl řidič odsouzen za pouhé pašeráctví, bude ve své společnosti považován za obyčejného kriminálníka, podpora, kterou mu Palestinská samospráva přizná ve vězení, bude nízká. Nedostane se mu širší publicity a Palestinská samospráva ani různé vlády po světě nebudou žádat o jeho propuštění.

 

Ve chvíli, kdy zabil pracovníka ochranky, se z něj ovšem stal bojovník za svobodu palestinského lidu, podpora Palestinské samosprávy pro něj i pro jeho rodinu bude mnohem vyšší. Bude se také žádat o jeho propuštění v rámci „gest dobré vůle“ a lze očekávat, že se k žádostem o propuštění ochotně připojí vlády mnoha zemí. Situace bojovníka za svobodu je mnohem nadějnější, než situace obyčejného pašeráka. Lze očekávat i vstřícný postoj spoluvězňů a po propuštění je namístě uvažovat o politické kariéře.

 

Pokud to tedy podtrhneme a sečteme, systém judikátů izraelského Nejvyššího soudu, štědrá podpora Palestinské samosprávy pro vězně z peněz Evropské unie a hodnotový žebříček palestinské společnosti motivují obyčejné zločince, aby v případě dopadení zabíjeli.

 

Chtělo by se samozřejmě dodat, že takhle to nezamýšlel ani izraelský Nejvyšší soud ani Evropská unie. Možná, že to opravdu nezamýšleli. Pak by ovšem měli současný neblahý stav neprodleně změnit.