Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Kde končí omyl a začíná fikce?

Stanislav Biler obviňuje izraelskou vládu (a nikoli Hamás) z masakrování obyvatel Gazy. Jeho článek možná může být dobře míněný, nicméně fakty neoplývá. Rád bych ta fakta doplnil.

Začněme autorovou tezí: „Zahraniční zpravodajství českých médií je dlouhodobě slabé.“ Ano, strašně. Jen si vezměme třeba ty emeritní zahraniční reportéry: Petra Procházková, Jaromír Štětina, Karel Kyncl, Jan Petránek a další. Záměrně uvádím ty emeritní, abych se nikoho nedotkl. Na desetimilionový národ to není málo, a hlavně jde o osobnosti, které neskočí každému na lep (jako se to denně děje „autoritám“ CNN, BBC a Sky News, které spokojeně a bez přemýšlení papouškují většinu tvrzení katarské Al-Džazíry).

 

Autor dále kritizuje izraelskou vládní stranu Likud za podporu rozšiřování osad, mohl by stejným způsobem kritizovat i Jicchaka Rabina, který také rozšiřoval osady, jako to dělala každá izraelská vláda. Kritika rozšiřování osad je evropský sport, univerzální odrazový můstek pro kritiku Izraele aniž by se autor musel jakkoli zabývat třeba ekonomickými výhodami, které osady přinášejí místním Arabům.

Reklama

 

Dále autor odkazuje na článek britských novin, který Izrael obviňuje z útoku na školu OSN v Gaze. Dodnes opravdu nejde vyloučit, že školu zasáhla izraelská munice. Těžko někdy někdo zjistí, kdo přesně při které bitvě zasáhl konkrétní civilisty. Nicméně zásahy gazanských civilistů municí Hamásu nejsou v článku vůbec diskutovány.

 

Existuje pro to také důvod. Všichni bychom byli mnohem klidnější, kdyby tak zlí lidé neexistovali. Organizace, která podminovává civilní obyvatelstvo, jemuž vládne a s nímž sdílí sociální vztahy, je prostě tak zlá, že si je příliš těžké připustit její existenci.

 

A přesto existuje. Rakety gazanských teroristických organizací zasáhly školu Al-Šifa v Gaze a pobřežní čtvrť Gazy Al-Šati (plánek útoku najdete zde). Z obou útoků Hamás a CNN obvinily Izrael.

 

Z dostupných velmi značných prostředků Hamás mohl vybudovat civilní infrastrukturu, postavit čističky vody, dostupné bydlení, školy a školky. Místo toho investoval prostředky do raket a tunelů proti izraelským civilistům. Plánek několika tunelů naleznete zde. Hamás Gazu proměnil v obrovské minové pole, kde jsou rakety skladovány vedle dětských pokojů, ve školách a v nemocnicích. Rakety jsou odpalovány od vodojemu, vilek, výbušniny jsou skladovány v bytech, civilisté jsou vyzýváni, aby svými těly kryli vojenské cíle Hamásu.

 

Izraelská armáda dělá pro civilisty v Gaze tolik, jako žádná armáda na světě. Nejde jen o varování letáky, telefony, zprávami a varovnou střelbou. I tunely jsou z obav o životy civilistů dobývány za nasazení speciálních jednotek, výsadkářů a pěchoty. Video zde, foto zde. Pro vojáky NATO nebo Egypta by bylo dostatečně přijatelné zničit vojenské tunely ze vzduchu, což je ale pro civilisty mnohem nebezpečnější. Přestože to mnohokrát mnohé armády udělaly, není to terčem mezinárodní kritiky. Izraelský přístup naopak velmi často stojí životy vojáků, kterých od začátku operace v Gaze zemřelo přes padesát. I přesto je kritika Izraele běžnou a trvalou zábavou euroamerických salónních levičáků.

 

Izraelská armáda naplňuje západní vojenské hodnoty ve věci ochrany civilistů lépe než jakákoli jiná armáda na světě. Hamás naopak dělá vše proto, aby ztráty civilního obyvatelstva byly co největší a měl by si tím vysloužit autorovu kritiku, ta ale v jeho článku povážlivě chybí.

 

Nezbývá mi než poděkovat autorovi za jeho péči, škoda jen, že si nevyhledal fakta, než obvinil z masakru právě Izrael.