Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Kolik stálo Oslo? Přinejmenším 153 miliard šekelů

Střízlivý finanční pohled je mocným nástrojem oceňování vynálezů. Takzvaný mírový proces, jak byl a je dosud veden se ani Izraeli ani Evropě a ani Spojeným státům věru nevyplatil. Kolik stál Izraelce jenom na penězích? Ztráty na zdraví a lidských životech jsou samozřejmě nevyčíslitelné.

86 miliard šekelů předal Izrael do Gazy na základě „mírových dohod“. Neexistuje žádný mechanismus mírového využití těchto peněz a vládci Gazy na ně mají nárok i do budoucna – s plnou podporou Johna Kerryho. Jde o přibližně 4,5 miliardy šekelů každý rok.

28,5 miliardy šekelů musel Izrael vynaložit navíc na rozpočet své kontrarozvědky kvůli „mírovým dohodám“.

13 miliard šekelů zvýšených výdajů na ostrahu hranic po „mírových dohodách“.

Reklama

87 miliard šekelů zvýšených výdajů na provoz armády v Judsku a Samaří.

68 miliard šekelů na ostrahu kaváren, obchodních center atd. Až do „mírových smluv“ nebylo této ostrahy třeba, protože do té doby neútočili na tyto civilní terče sebevražední atentátníci.

20 miliard šekelů na chráněné silnice, kterých před „mírovými smlouvami“ nebylo třeba. Za tyto silnice navíc Izrael platí obrovskou diplomatickou cenu, neboť se běžně prezentují jako rasistické. Jako rasismus média prezentují tento pasivní způsob obrany, kdy se Židé snaží chránit betonem před útoky teroristů. Je zcela výjimečné, že by se sama příčina (terorismus) prezentovala jako rasismus.

4,7 miliardy stály bezpečnostní bariéry, kterých nebylo do „mírových dohod“ vůbec potřeba. Navíc samozřejmě daň diplomatická, kterou nelze vyčíslit.

3,5 miliardy je nejstřízlivější možný odhad pouze ekonomických ztrát kvůli vraždám a zraněním, k nimž došlo v důsledku „mírových dohod“.

129 miliard šekelů stála akce Obranný štít, která byla přímým důsledkem „mírového procesu“.

Není započítán růst cen bydlení, který zpomaluje izraelskou ekonomiku, k němuž došlo v důsledku „mírového procesu“ a následného mezinárodního tlaku proti stavění židovských bytů v osadách a v Jeruzalémě.

Judea, Samaří a Gaza mají samozřejmě arabské obyvatelstvo. Pro ně přinesl „mírový proces“ nikoli jednu, ale rovnou dvě kruté diktatury: diktaturu Fatáhu a diktaturu Hamásu. I Amnesty International, která v minulosti na mezinárodní scéně veřejně podporovala Hamás, dnes přiznává, že stav lidských práv na územích předaných Izraelem v rámci „mírového procesu“ je výrazně horší, než tam, kde Izrael vládne.

Podtrženo a sečteno: I jen z ekonomického hlediska se Oslo nevyplatí. Skutečné lidské ztráty jsou samozřejmě nevyčíslitelné. Člověk se opravdu diví každému politikovi, který je ochoten investovat další prostředky a úsilí do této skrz naskrz zkrachovalé myšlenky.

Politika je ale holt strašlivě pomalá. Marxismus by měl skončit už s VŘSR, ale trval jako uznávaný myšlenkový proud ještě víc než sedmdesát let. Nezbývá než doufat, že idea „území za mír“ bude mít snad torchu kratší dech.

http://www.youtube.com/watch?v=YYMSYeYYvys