Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Kolik stovek tisíc Beqerelů otráví jednoho Arafata?

Novinky píší: "Arafat mohl být otráven poloniem, opakují Švýcaři" V článku se navíc dočteme, že Švýcaři si jsou na 83 procent jistí, že byl Arafat otráven. Kdyby ovšem bylo všechno to polonium z Arafatových věcí přítomno v době jeho smrti, otráví celé nemocniční oddělení.

 

Stačí prostý výpočet založený na poločasu rozpadu polonia 210. Za 7,3 roku od Arafatovy smrti do prozkoumání jeho osobních věcí na přítomnost polonia by klesla jeho koncentrace na 2 na mínus devatenáctou koncentrace původní. Poločas rozpadu polonia 210 je totiž pouhých 138,376 dní a tato doba se vejde do 7,3 roku přibližně devatenáctkrát. Pokud v době měření v roce 2012 vykazovaly Arafatovy osobní věci 0,18 Bq polonia 210, musely by v době Arafatovy údajné otravy vykazovat radioaktivitu 219 krát vyšší, čili minimálně 94371,84 Bq (a to jen ze spodního prádla!). To už by ale neuniklo pozornosti nemocnice, protože by takovým zářením trpěl nejen Arafat, ale i nemocniční personál.

Článek Švýcarů se nezabývá otravou Arafata, ale vskutku kuriózním případem kontaminace. Arafatovy osobní věci uložené u Suhy Arafatové se musely nějak obohatit o zajímavou dávku polonia 210 dávno po Arafatově smrti, jinak by totiž vysoká dávka této látky zabila nejspíš všechny lidi ve svém bezprostředním okolí. Ozáření by se pohybovalo minimáně v řádech jednotek mSv za sekundu a bylo by nesrovnatelně vyšší než v případě Litviněnka.

Polonium se koncentruje v cigaretovém kouři a způsobí ročně přibližně dvanácti tisícům aktivních i pasivních kuřáků rakovinu plic. Tito lidé ale nemají na publicitu nárok, ani pes po nich neštěkne, protože by se asi nedoplatil za právníky. Novináře zajímá masový vrah Arafat a koncentrace polonia na jeho spodním prádle.

Reklama