Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Moše Feiglin může porazit Netanjahua v primárkách Likudu

Ačkoli současný předseda vládní strany Likud svolal primárky záměrně v předstihu, může vlivem pro něj nepříznivých okolností primárky prohrát. Předsedou vlády by ovšem zůstal i tak.

Primárky v Likudu si Netanjahu naplánoval na poslední lednový den, dalo by se říci na mrtvou sezónu. Jediným protikandidátem se stal Moše Feiglin, předseda vnitřní frakce Manhigut jehudit (Židovské vedení). Očekávalo se, že primárky budou nuda.

Během ledna se ale vše dost zkomplikovalo a primárky pro předsedu Likudu nevypadají růžově.

Netanahu má škraloup u pravicových voličů, protože prosazuje zbourání osady Migrón – doloženého sídla krále Šaula. Tvrdí, že půda, na níž byla osada postavena je soukromá a patří konkrétním Palestincům. Nikdo nikdy nepředložil žádné důkazy, které by prokazovaly palestinské vlastnictví půdy. Půda před vznikem osady ležela ladem a žaloba byla podána sedm let po založení osady. I bez důkazů ovšem stát Izrael (na podnět hnutí Šalom Achšav financovaného Velkou Británií) prohlásil před izraelským Nejvyšším soudem, že osadu Migrón zbourá. A Nejvyšší soud na tom nyní trvá.

Reklama

Když již bylo rozhodnuto o tom, že se Migrón má zbourat, Palestinci naverbovaní hnutím Šalom achšav podali občanskoprávní žalobu, v níž se domáhali odškodnění za zadržování pozemků. Během ledna se o odškodnění mělo rozhodnout. Ale nerozhodlo. Palestinci žalobu stáhli a židovští obyvatelé Migrónu požadovali, aby soud stažení žaloby neumožnil. Paradoxní? Možná. Ovšem jen do chvíle, než si uvědomíme, že soud poprvé v téhle při požadoval důkazy vlastnictví půdy.

Pro značně oslabené levicové křídlo Likudu Netanjahu nevypadá o moc lépe, protože předseda úřadu vlády Natan Ešel byl obviněn na základě hodnověrných svědectví z obtěžování stážistky a Netanjahuova kancelář mu přispěchala na pomoc s prohlášením, že se nejednalo o nic sexuálního. Následně začalo vyšetřování celé věci a Natan Ešel byl poslán na nucenou dovolenou.

V primárkách tak zaznívají dvě důrazné výzvy – program Moše Feiglina na záchranu židovských osad, a výzva tradičních Netanjahuových voličů, aby členové Likudu nevolili nikoho.

Netanjahu tak může v předčasných primárkách, které sám inicioval, přijít o křeslo předsedy Likudu. Ale jak mnohokrát prokázal, je mistrem politického přežívání. Předsedou vlády zůstane i kdyby primárky prohrál.