Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Neberte americkou administrativu vážně, její politika je absurdní

Americké ministerstvo zahraničních věcí sdělilo své „obavy“ týkající se palestinského vězně propuštěného v rámci takzvaného mírového procesu. Zjistilo se totiž, že jeho oběť měla i americké občanství. Nyní by měl John Kerry požádat Palestince o vrahovo opětovné uvěznění.

Současná americká administrativa vede tak absurdní politiku, že je nucena odsuzovat i kroky, které sama horlivě prosazovala. Není vedena žádnou morálkou, jen jakousi abstraktní touhou za každou cenu prosadit abstraktní podpisy na abstraktních dohodách, aniž by byla schopna porozumět elementárním důsledkům své vlastní politiky, kterou tak horlivě prosazuje. Američtí politici teprve ex-post zjišťují, jak je jimi prosazované dohody poškodily.

 

Teprve po propuštění vraha amerického občana z izraelského vězení v rámci dohody, kterou americký ministr zahraničí John Kerry prosazoval více než kdokoli jiný na světě i proti vůli většiny izraelských občanů a zjevně též proti vůli předních izraelských politiků, když hrozil vším možným, dokonce „vážnými důsledky pro obě strany“, což je synonymum pro válku, teprve po tom všem, když byla dohoda uzavřena a provedena, došlo najednou americké administrativě, že jeden z vrahů Al-Hadž Otman Amar Mustafa vlastně zavraždil Američana Fredericka Stevena Rosenfelda.

Reklama

 

Současná pozice amerického ministerstva zahraničí si tedy vyžádala protestní nótu vůči Izraeli (a nikoli vůči palestinské samosprávě) proti průběhu současného „mírového“ procesu. Nicméně tím věc hasne. Nemá to mít žádné reálné důsledky ani poučení pro Obamovu administrativu. Americká exekutiva nešla tak daleko, aby své milé palestinské přátele také upozornila, aby alespoň tohoto konkrétního teroristu opět zatkli a zavřeli do vězení, kam patří. John Kerry nakopl svého šaška Bibiho a jede s teroristy dál močálem černým podél bílých skal.

 

Nic tak jednoznačně dosud neukázalo, že současná americká administrativa půjde v otázce takzvaného mírového procesu přes mrtvoly a dokonce zjevně proti svým vlastním i proti americkým zájmům. John Kerry moc dobře ví, že se s Abu Mazenem nedohodne téměř na ničem, ví přesně, že tam, kde bude vládnout Abu Mazen, Američané ničeho nedosáhnou, ale přes to přese všechno prosazuje, aby Abu Mazen měl větší moc a větší pole působnosti. Chcete vědět proč? Pak vězte, že současná samozřejmě „mírová“ jednání jsou tajná a jejich protagonisté o nich nesmějí mluvit.