Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Nic pro slečinky

S Obamou v čele Spojených států budeme muset dobře vycházet s Putinem, Japonsko a Jižní Korea se budou muset postrarat o Severní Koreu. Íránský režim se Obamy neobává a až do nějaké příští vážné změny si určitě bude dělat, co chce. Nejspíš i v Evropě.

Nejvyšší vůdce Íránu ajatoláh Sajjid Alí Chameneí zareagoval na Obamovo vítězství se železnou přesností a inteligencí. Írán vzkázal Spojeným státům, že odsuzuje „zločinné“ sankce Spojených států. Zástupce Sajjida Alí Chameneího – Alí Ardašír Larídžání prohlásil: „Po všech zločinech vůči íránskému lidu se neobnoví vztahy s Amerikou přes noc, Američané by neměli očekávat, že budou náš národ držet jako rukojmí jen tím, že přijdou k jednacímu stolu.“

Christopher J. Stevens – velvyslanec Spojených států v Benghází a jedna z obětí útoku na konzulát v Benghází. Dosud není jasné, zda prezident Spojených států sledoval útok v přímém přenosu.

Kreml Obamovi oficiálně potvrdil pozvání do Kremlu na příští rok. Vladimír Putin ocenil Obamovo výrazné vítězství, vzpomenul pozitivní výsledky v rozvoji vztahů mezi Ruskem a Spojenými státy během Obamova předchozího období a vyjádřil naději na další konstruktivní společnou práci.

Reklama

Pro Českou republiku znamená Obamovo vítězství méně aktivní roli Spojených států na příští čtyři roky. Nezbyde než se spolehnout na politiky, kteří se nebudou bát sílícího Kremlu. Obama říká, že to nejlepší prý teprve přijde. Nejspíš se opravdu máme všichni na co těšit.