Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Norské velvyslanectví v Praze démonizuje Izrael

Vaše Excelence,

podle oficiálních stránek norského velvyslanectví v Praze má být Izrael obviněn z nasazení zbraní proti civilním cílům. Chtěl bych se v tomto kontextu zeptat, jakou úlohu v tomto obvinění hraje Norské království a speciálně Váš zastupitelský úřad?

Proč zastupitelský úřad věnuje na svých stránkách (http://www.noramb.cz/News_and_events/News/zaloba/) prostor nepodloženému obvinění demokratického státu?

 

Sloužíte v České republice pouze Norskému království, nebo také hnutí Hamás, jehož zájmům Vámi inzerovaná žaloba jednoznačně pomáhá?

Reklama

 

Váš postoj je velmi těžké nepřipsat tradičnímu norskému postoji k izraelskému národu. Již v roce 1933, dávno před německou okupací, norské noviny Aftenposten, které mimochodem vycházejí dodnes, chválily přístup nacistů k Židům. Je všeobecně známo, že po okupaci Norska Německem se norská vláda přímo podílela na konečném řešení židovské otázky, když organizovala transporty Židů z Norska do koncentračních táborů. Taková činnost dnes již není možná.

 

Místo toho Norské království mimo jiné i skrze Váš zastupitelský úřad, ale i různými jinými cestami podporuje aktivity hnutí Hamás, a především se snaží dosáhnout jejího strategického vojenského cíle, kterým je prolomení blokády pásma Gazy.

 

 

 

 

Vaše Excelence, proč podporujete hnutí, které má na svědomí tisíce izraelských životů?

Proč se snažíte dosáhnout toho, aby bylo hnutí Hamás lépe zásobováno?

Chcete, aby měl Hamás sofistikovanější zbraně a mohl účinněji zabíjet izraelské občany v okolí Gazy?

Proč Vaše království podporuje zájmy Hamásu v Evropě?

Chcete, aby rakety Hamásu zabily další izraelské děti?

 

Očekávám Vaše odpovědi.

S pozdravem

Tomáš Kolský

—————

17. srpna 2011 mi přišla z Velvyslanectví Norského království v Praze následující odpověď:

 

Dear Mr. Kolsky

Thank you for your email and inquiry. I understand that you are reacting to an article published on embassy’s web pages that speaks about a law procedure started in Norway in 2009. Usually we publish articles written in the Czech media about Norway on our web pages for informational purposes, this one was one of them. By an in curie, it has stayed there for longer than usual, and I can assure you that there is no special reason for that.

When it comes to Norway’s relations to Hamas, Norway maintains the view that Hamas must comply with the international community’s demands for recognition of Israel’s right to exist and renounce violence. At the same time, it is Norwegian policy to stay in dialogue with all parties in the Middle East. We are therefore maintaining dialogue with Hamas on the lower official level.

The Norwegian government deplores any action or statement that expresses contempt for a person on the basis of his or her religion or ethnic background. Norway has always supported efforts to combat religious intolerance, and we consider these efforts to be essential for preventing distrust and conflicts between people. The Norwegian government is very serious in its efforts to combat anti-Semitism and other forms of racism and religious intolerance in Norwegian society. All people have the right to respect for their religion and the right to protection from religious discrimination. Tolerance, mutual respect and dialogue are fundamental values both in Norwegian society and in our foreign policy.

Norway was among the first countries to grant economic restitution to the Jewish citizens who were victims of the Nazi occupation of the country during WWII. A total of 450 million Norwegian kroner, or approximately 67 million US dollars, was set aside by Parliament in 1999 to compensate the Jewish community in Norway for the atrocities committed during WWII by the occupying Germans. Since the compensation package was adopted, Norway’s Government has received many positive reactions from other countries. Both then Prime Minister Benjamin Netanyahu and the World Jewish Congress issued statements saying that Norway’s treatment of the issue should be seen as an example for other countries to follow.

I hope that I have answered your questions. Again, thank you for your inquiry.

Best regards

Tijana Nilsen
Deputy Head of Mission
Royal Norwegian Embassy in Prague

www.noramb.cz

——————–

Dovětek autora blogu:

(Telefon a e-mail jsem z odpovědi vynechal.)

Dokument o žalobě norských právníků nicméně na stránkách straší dál, není již ovšem inzerován na 57 dalších stránkách velvyslanectví, ale jen na devíti.

Nejpřekvapivějším poznatkem je pro mě ovšem následující zjištění: Zastupitelský úřad si podle svého sdělení neuvědomuje, že přiložením tohoto druhu zpráv na své webové stránky vytváří dojem, že se žalobou má něco společného, či že ji alespoň mediálně a morálně zaštiťuje.

Samozřejmě, že na stránkách velvyslanectví jsou jen pečlivě vybrané zprávy o Norsku.

Na stránkách velvyslanectví pochopitelně nenajdete třeba tuto zprávu o norském metalu.