Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Novináři ztracení v křížové palbě

Zavedená média (namátkou třeba BBC, CNN a AFP) se při pokrývání současné konfrontace mezi Izraelem a Gazou ocitají stále častěji pod náporem bloggerů, kteří v jejich zpravodajství odhalují diskrepance či přímo zjevnou propagandu.

CNN a BBC se musely již dříve omluvit za video  muže, o kterém nejdříve odvysílali, jak je odnášen na nosítkách a následně video, kde tentýž muž normálně chodí (zajímavé záběry začínají v čase 2:12). Tatáž videonahrávka zachytila jiného muže, který je kamsi odnášen a následně postaven na vlastní (čas 2:23) v rámci jednoho jediného záběru. Oba případy v nahrávce nebyly zachyceny v redakcích, ale upozornili na ně bloggeři.

 

CNN kromě toho informovala o dítěti, které podle jejího zpravodajství zasáhla a smrtelně zranila izraelská bomba. Následně se ovšem ukázalo, že šlo zřejmě o raketu odpálenou z Gazy, která spadla do těsné blízkosti obytného domu v Gaze a dítě zabila. CNN svoji zprávu neověřila z nezávislých zdrojů. Podle izraelských zdrojů přibližně jedna devítina všech raket z Gazy na Gazu také dopadá.

Reklama

 

Dopisovatel BBC Jon Donnison přebírá zpravodajství ministerstva zdravotnictví Hamásu, a protože ho není schopen nezávisle ověřit, tweetuje ho do světa. Kromě toho tento dlouholetý zpravodaj BBC, použil obrázky ze Sýrie a komentoval je jako by byly pořízeny v Gaze. Jon Donnison se následně omluvil. O povaze incidentu nicméně nic neřekl ani jsme se od něj nedozvěděli, jak podobným faux pas hodlá v budoucnu zabránit.

 

Žádné médium nemá dostatek personálu, který by se vyznal jak v Gaze tak v Izraeli. Všichni jsou tak v současné chvíli odkázáni na nějaké další zdroje, které ovšem bez výjimky mají své zjevné politické cíle. Izraelská levice v čele s hnutím Merec demonstruje za okamžité příměří, levicový poslanec Strany práce Dan Ben Simon zcela otevřeně požádal přes CNN amerického prezidenta Obamu, aby se zachoval jako „šéf“ a válku zakázal. Izraelská vláda trvá na požadavcích, které přednesla Egyptu, především na tom, že budoucí příměří musí trvat alespoň patnáct let, musí být garantováno Egyptem a musí se vztahovat na veškeré vojenské akce. Hamás trvá na tom, že zasáhl Kneset, zvítězil na celé čáře a donutil Netanjahua, aby požádal o příměří. A kromě toho hlásí další a další mučedníky, u nichž ovšem často není jasné, zda zemřeli rukou Izraele nebo Hamásu.

 

Kneset určitě zasažen nebyl, mám to z první ruky, včera jsem ho viděl na vlastní oči, ale nemusíte mi to věřit. V Jeruzalémě život běží dál, právě jsme tu měli další poplach, rakety jsou vystřelovány především v době, kdy jsou děti ze školy. Tentokrát skončily na Západním břehu. Tamější obyvatelé – Arabové – nevěřili, že jde o útok z Gazy. Obyvatelé Tel Avivu jsou útoky šokováni. Obyvatelé Jeruzaléma tolik šokováni nejsou, jen nevědí, co si mají myslet o útocích z Gazy na Západní Břeh.

Koluje tu vtip, že až Hamás zasáhne mešitu na Chrámové hoře, bude to svádět na Izrael a v médiích se objeví, že Izrael podle informací Hamásu zaútočil na Al-Aksá, aby tam mohl postavit Třetí chrám, ale informaci nešlo nezávisle ověřit.

Ale to snad už ani není vtipné.

Izraelský rozhlas konečně po všech těch letech začal bez servítků předkládat posluchačům ideologii a modus operandi hnutí Hamás. Druhá možnost byla nadobro se s posluchači rozloučit.

Kamenná média byla chycena v nedbalkách. Lidé již nejsou ochotni přijmout kdysi platnou danost, že co přineslo BBC a CNN je pravda bez ohledu na skutečnost v reálném světě. Když BBC při operaci Obranný štít před deseti lety přinesla zprávu o smrti kněze v Betlémě, a další den s tímtéž knězem udělala rozhovor, nemusela se ani omluvit. Vnímavost a organizovanost příjemců zpráv postavila BBC do jiné situace. Všechna média si dnes musí být vědoma, že nejsou jedinými tvůrci mediální reality. Čím dál tím více se hraje i o jejich pověst. A čím dál tím více je jasné, že konfliktu nerozumí ani po technické stránce.