Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Obamův dárek Snowdenovi a Pollardovi pod stromeček

V reakci na Snowdenova odhalení Obamova administrativa sdělila, že věc nebude komentovat a vzápětí ji okomentovala: "Obecně vzato sbíráme špionážní informace podobné těm, které sbírají jiné státy." Chtělo by se dodat, že jiné státy to dělají tajně.

Právě ona drzost, s níž se současná americká administrativa přihlásila ke špiclování, nedala izraelskému premiérovi jinou možnost, než žádat okamžité propuštění Jonathana Pollarda.

Stručně si rekapitulujme za co vlastně Pollard sedí. Byl odsouzen za to, že předal Izraeli informaci o palestinských teroristech, iráckých a libyjských zbraních, kterou Spojené státy měly Izraeli stejně poskytnout, jelikož se tvářily jako jeho spojenec.

Ještě před Snowdenem a americkým zveřejněním špiclování světových politiků, bylo Pollardovo třicetilété věznění zjevně nespravedlivou a nemorální věcí, kterou nezřídka mnoho Izraelců vysvětlovala antisemitismem v americké politice a tajných službách. Naproti tomu izraelská levice se nemístnou tvrdost trestu pro Pollarda snažila vysvětlit souhrou nešťastných okolností, snahou o odstrašení či dokonce chybami izraelských levicových politiků.

Reklama

Když se ovšem Bílý dům nyní veřejně hlásí ke špiclování světových státníků a již nejde o sledování tajné, ale veřejné, lze říci, že trest pro Pollarda není možné rozumně vysvětlit v žádných známých mezích slušnosti. Obama nemůže považovat za zločin špionáž, ke které se veřejně přihlásila jeho kancelář. Dokud Obama zadržuje Pollarda, chová se zkrátka zcela bez skrupulí, zcela nemorálně. Současná od morálky oproštěná americká administrativa nemůže za takových okolností vést mírový proces. Bez morálních předpokladů totiž nic nezaručuje, že tito lidé nebudou prostě jen prosazovat Palestinský stát jako takový i s vraždami ze cti, mučírnami, popravišti, lynčováním, trestem smrti za prodej nemovitosti Židovi a terorismem, bez základního požadavku na mír, který má takový mírový proces přinést alespoň teoreticky.

Netanjahuovi nezbylo nic jiného, než zapojit Pollardův případ do mírového procesu a požádat současnou Obamovu administrativu, aby Pollarda propustila, pokud chce, aby Izrael i nadále propouštěl palestinské teroristy. Izraelská levice má již jen jediný argument pro Obamu: Je to nejmocnější muž na světě.