Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Příště uděláme vraha z Tebe

Presumpce neviny se v případě Petra Kramného prakticky vypařila. Pro diváky televize Nova je vrahem téměř od začátku. Obyčejná náhodná otrava na dovolené by nebyla zajímavá.

Na náhodnou otravu průměrně umírá v ČR kolem tří set lidí ročně. Další stovky lidí ročně umírají na vystavení neurčeným faktorům, což jsou případy, kdy se nepodařilo přesný důvod úmrtí určit. Náhodně otrávených občanů ČR je tedy minimálně čtyřnásobně více než občanů evidentně zavražděných.

Zpočátku se ani redaktorům Novy nezdálo, že by si Kramný vybral pro vraždu Egypt, kde se nevyzná ani nedomluví a kde by mu hrozil trest smrti. Nova přesto (takřka proti své vůli) rozpracovává do detailů možnost, že Monika a Klárka byly úkladně zavražděny Petrem Kramným.

Medializovány byly detaily úmrtí obou obětí, detailní výpověď a posudek nahrávky hlasu pozůstalého. I jeho osobní život po návratu do vlasti byl rozebrán a zveřejněn do intimních podrobností. Běžný divák Novy ví o Petru Kramném snad více než o sobě a svých blízkých. Kramný přirozeně musel získat v médiích image vraha, protože je těžké si představit, že by se on a jeho rodina mohli stát oběťmi náhodné otravy, a protože zkrátka veřejnost nezná nikoho jiného, kdo by Kramným mohl jed podat.

Reklama

Hurghada je pro běžného diváka Novy ráj na zemi, kde se náhodné otravy na rozdíl od České republiky snad vůbec nedějí.

Petr Kramný je navíc extrémně snadná kořist. Přijel do země, kde se nedomluví, dostal se do situace, kterou neodhadl a nevyhledal včas lékařskou pomoc pro sebe ani pro svoji rodinu. Do nemocnice se dostal až na cizí popud. Jak takovou situaci se svým vzděláním vůbec mohl zvládnout?

Jeho další chybou bylo, že s Novou spolupracoval. Místo aby podal přímo v Egyptě s pomocí konzula trestní oznámení na neznámého pachatele a média odpálkoval s tím, že nebude podávat informace až do vyšetření případu, chytil se Novy jako tonoucí stébla, nejspíš proto, že s ním mluvila česky.

Po všech medializovaných detailech celého případu bude extrémně těžké případ před soudem rozplést. Tato situace se může zdát pro obviněného výhodná, ve skutečnosti je ale nepřehledná a složitá. Ani nevinný člověk se neočistí, pokud se nevyvaruje chyb a pokud nebude mít dobrého advokáta.

Obviněný se může velmi jednoduše k případu přiznat či skoro přiznat čistě proto, že se do zveřejněných detailů případu zamotá, a ne proto, že by něco opravdu spáchal. V historii kriminalistiky se to stalo už mnohokrát.

Zdálo by se také, že proti obviněnému nikdo nestojí, to ale není celá pravda. Dokud nebude Petr Kramný usvědčen z vraždy své ženy a své dcery, nad výnosným byznysem dovolených u moře se bude vznášet hrozivý mediální otazník. Naopak bude-li Kramný usvědčen, cestovky si oddechnou, protože s jejich činností nebude mít případ vůbec nic společného. Náhodné otravy se samozřejmě dějí i doma, jenže o tom Nova neodvysílala desítky hodin zpráv a reportáží v hlavním vysílacím čase za poslední půlrok.

V neposlední řadě proti obviněnému stojí také televize Nova, která o něm neustále dopodrobna informuje. Ve své včerejší reportáži si klidně Nova mohla dovolit odvysílat dopis, podle něhož právě Nova Kramnému zcela úmyslně vyrobila image vraha zřejmě kvůli sledovanosti. Dopis ovšem po obrazovce běží tak rychle, že si ho málokdo přečte.

Zkrátka a dobře takovým antihrdinou jako Petr Kramný se může stát každý z nás, pokud se pro redakci stane mediálně přitažlivým terčem. Nepomůže obrátit se na mediální radu a ani advokát s tím moc nenadělá, protože Nova jen rozpracovává teorie, ale nikoho přímo neobviňuje. Nemá také smysl se obracet na vlastníky, protože ti do vysílání ze zásady nezasahují. V lednu 2007 Nova například odvysílala reportáž, která evokovala, že kříž na Karlově mostě poničil někdo z Židovské obce v Praze. Mezi několika členy Židovské obce v Praze a Novou se nakrátko rozhořela mediální potyčka, než si Nova našla snadnější terč.

Nově bez nadsázky slouží miliony lidí. Věnují jí svůj čas, city a přes její inzerenty jí posílají i životodárné peníze. Většina tohoto úsilí je pro život v České republice spíše škodlivá. Pokud s tím ale něco chcete dělat, nezbývá než se obrátit přímo na její vedení.