Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Proč zrovna Chuck Hagel?

Údajný horký kandidát na příštího ministra obrany Spojených států amerických zastával významnou pozici ve firmě, která vlastnila dodavatele volebních strojů pro volby, v nichž následně sám zvítězil.

Člověk si představuje Spojené státy americké jako výspu demokracie. Nehledal by tam nikoho, jehož styl vládnutí připomíná Václava Klause. Nepředpokládáte prostě, že by ve Spojených státech měli místo na výsluní lidé obhajující totalitní a násilné režimy, o jejichž demokratickém smýšlení lze s úspěchem pochybovat.

 

Je docela dobře možné, že Chuck Hagel opravdu dvakrát férově vyhrál ve volbách místo senátora za Nebrasku. Nic to ovšem nemění na věci, že se zasadil vrchovatou měrou ve znevěrohodnění elektronických voleb, a to do té míry, že je postavil ve Spojených státech mimo hru až do dnešního dne.

Reklama

 

Chuck Hagel vedl firmu a vlastnil významný podíl ve firmě, která vlastila firmu, která naprogramovala volební stroje, na nichž se konaly volby, v nichž Chuck Hagel zvítězil. Na těchto volebních strojích Chuck Hagel zvítězil i v mnoha afroamerických komunitách, které nikdy nevolily republikány a stal se tak po dlouhých dvaceti čtyřech letech demokratických senátorů republikánským senátorem za Nebrasku.

 

V dalším volebním období Chuck Hagel opět vyhrál ve volbách, které z osmdesáti procent počítaly stroje dodané firmou, k níž měl konexe. Mohl pak hrdě oznámit, že: „Byl 5. listopadu 2002 znovuzvolen na druhé volební období do Senátu Spojených států se ziskem osmdesáti tří procent hlasů, což je největší volební vítězství v historii Nebrasky.“

 

V kontextu politické kariéry Chucka Hagela ani nepřekvapí, že prosazuje (jistě z přesvědčení a zcela bezúplatně) přímá vyjednávání s íránským režimem, přímá jednání s Hamásem, a bezpodmínečné zrušení sankcí proti íránskému režimu. Nepřekvapí ani to, že se Chuck Hagel vyjádřil proti nominaci velvyslance Spojených států do Lucemburska, protože nominovaný kandidát byl podle jeho slov „otevřeně, agresivně gay“.

 

Proč ovšem podle všech dostupných zpráv právě tohoto člověka prezident Spojených států zvažuje jako svého budoucího ministra obrany? Je to naivita? Nebo chce pan prezident odpůrce Chucka Hagela nejdřív vystrašit, aby pak nominoval někoho úplně jiného? Ale byla by to dobrá strategie? Nezapamatují si všichni, že pan prezident Barack Obama vážně zvažoval nominaci Chucka Hagela?

 

Související články:

„If You Want To Win An Election, Just Control The Voting Machines“

How American Elections Became a Criminal Enterprise

Dodatek 9. ledna 2013: Včera napsal do diskuze pod článkem Erich, s dalšími odkazy, které s volebními automaty spojují Mitta Romneyho. V době psaní článku jsem netušil ani to, že automaty byly v prezidentských volbách použity znovu, ani to, že s nimi podle těchto odkazů obchodovala Romneyho rodina.

http://audiklub.cz/forum/tema/255765-only-in-amerika-usa-syn-romneyho-nakoupil-hlasovaci-automaty

http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/1216-romneyho-rodina-kupuje-hlasovaci-stroje-pro-prezidentskou-volbu

http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/284015-hlasovaci-automat-znemoznoval-volit-obamu-hlas-vzdy-prihodil-romneymu.html