Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Recenze na Palečka

Dostal by František Hrubín doložku ministerstva školství?

Nedávná mediální štvanice na Mýdlovou Madlu přivedla mého přítele Imreho Schäfera na nápad recenzovat Hrubínova Palečka.

Imre mě varoval, že tu recenzi zveřejňovat nemám. Prý to někdo pošle vládní zmocněnkyni pro lidská práva a Palečka vykážou ze škol. Řekl jsem mu, že to Palečkovi udělat nemůžou, protože tam nevystupují Romové. Smutně přitakal. Zeptal jsem se ho, jestli si myslí, že se o Romech nesmí psát. Řekl mi, že psát o Romech do čítanky je opravdu těžké.

Pak jsem se ho zeptal: Vadilo by ti, kdyby se takhle psalo o Židech?

Reklama

Otevřel sis někdy poslední dobou Ha’aretz?

Co bych se tam dočet‘?

Že jsme zlí kouzelníci s absolutní převahou, nenecháme novináře psát lži a chceme mít nejen levicové, ale i pravicové soudce. A nemyslej to jako pohádku, ale smrtelně vážně. Oproti tomu, ta Začarovaná škola má Romy zobrazený jako hodný kouzelníky se svébytnou kulturou. Takže ty se mě vlastně ptáš, jestli by mi vadilo, kdyby někdo zobrazil Židy jako hodný kouzelníky se svébytnou kulturou. O tom se ale přece píše taky. Vem si třeba Osm světel od Lea Pavláta. A všimni si, že je to tam celé i s předsudky o Židech. Protože jakmile nemůžeš exponovat předsudky, nemůžeš se jim ani nijak bránit.

 

Mávl rukou, jako že o tom je dál škoda mluvit, a pak ještě povídá: Tak tu recenzi na Palečka klidně zveřejni. Von je vopravdu moc známej na to, aby ho zakázali.

 

František Hrubín předložil dětem příběh nedonošence, kterého matka krmila pouze mákem, takže nerostl.


Nerostl a zůstal tak. Z makovice snídá mák, jeden máček, druhý, třetí a má po snídani, děti, tilik málo jí. Jak si hraje, nemá s čím, pejsek vrčí: "Já tě sním." Kočka si ho s myškou plete. Pozor, že ho zašlápnete! Je to chudinka.

Kromě podvýživy hrozilo Palečkovi zašlápnutí příbuzenstvem a snědení psem nebo kočkou. Paleček si později dětskou prací opatřil drobky z koláče, syrový hrách (!) a mléko, které ubránil před mouchami. To mu umožnilo vyrůst a chytit si na hraní onu obávanou kočku. Na konci příběhu jsou děti nabádány, aby si z něj vzaly příklad.

Na stole dnes Paleček sbírá každý drobeček po chlebě či po koláči. o se za den naotáčí mámě pro radost. "Hrášku, kuli, kulilíč, kutálej se jako míč, na dvě misky přeberu tě, už si na tě dělám chutě, kuli, kulilíč." 

Příběh ve společnosti ukotvuje představu, že kočky a psi jsou obávané šelmy, které žerou lidi, především děti. Dospělí jsou v publikaci vykresleni jako bezohledné bytosti, které dítěti způsobují podvýživu a hrozí mu zašlápnutím.

 

Podle odborníků materiál zobrazuje dospělé karikovaně, zjednodušuje pohled na dospělé, utvrzuje stereotypy a rodiče spíš uráží. Přisuzuje jim i jednání jako týrání svěřené osoby, otrokářství a popularizuje týrání zvířat.