Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Republikáni a demokraté se připravují na právní bitvu

Americké volby mohou kvůli svému tradičnímu uspořádání zopakovat paradoxy, které se odehrály před dvanácti lety v souboji Al Gora a George W. Bushe. Volby v roce 2000 rozhodla až právní bitva před Nejvyšším soudem. Vítěz voleb získal méně hlasů, ale více států a volitelů, než jeho soupeř.

Analytici již dlouho upozorňují, že letošní volby jsou velmi těsné a budou rozhodnuty v nerozhodných státech.

Jak asi všichni vědí, v americkém volebním systému vítěz státu získává všechny volitele daného státu. Možnost, že volby budou v nějakém státě velmi těsné pak pro obě strany znamená velmi vyčerpávající nutnost použít všechny dostupné právní prostředky k získání vítězství v takovém patovém státě. Ve volbách v roce 2000 tak soud nakonec přiřkl vítězství Georgi W. Bushovi na základě rozdílu pohých 537 hlasů, a to i přes zjevné nedostatky voleb na Floridě, kvůli kterým bylo mnoho hlasů označeno za neplatné. Soud nakonec rozhodl, že nové přepočítání hlasů již není možné.


Na možnost právní bitvy se již připravují právníci obou stran. Konkrétně v Ohiu má údajně konkrétně Republikánská strana k dispozici tisíce právníků. Patu ovšem mohou čelit i další dosud nerozhodnuté státy (Nevada, Colorado, Iowa, Wisconsin, Virginia, Florida, New Hampshire a možná ještě New Mexico, Pensylvania a Michigan, které spíše připadnou Obamovi, nebo North Carolina a Arizona, které spíše zvolí Romneyho). Možnosti patu jsou tak letos opravdu bezprecedentní.

Reklama

V souvislosti s volbami v roce 2000 se spekulovalo obzvláště v Evropě, zda Američané svůj volební systém nezmění. Jde ovšem o tak staré ustanovení, že jeho změna spíš nepřipadá v úvahu, ani kdyby volby přinesly další pat. Volební právo je pro elektorát většinou příliš složité, než aby se z něho stalo společenské téma.

V prezidentských volbách Spojených států den před volbami zdaleka není rozhodnuto. CNN publikovala před několika měsíci možný scénář vítězství Baracka Obamy a jeden sénář nakloněný spíše Romneymu.