Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Skvělý nový složitý svět

Svět, ve kterém žijeme, je čím dál tím složitější a zvětšuje se i spektrum látek s nimiž přicházíme do styku, mimoděk je pijeme a dýcháme. Jedno možné nekriminální vysvětlení úmrtí v Hurghadě. Petr Kramný a jeho rodina mohou být jen další z obětí superdostupných chemikálií.

Představte si tu situaci. Jste v zemi, kde se mluví cizím jazykem, jejíž kulturu neznáte, je vám strašně špatně. Na dalších dvou postelích jsou vaše žena a dcera, obě fialové. Vedle nich je ona pověstná „voda říznutá kolou“, která by mohla být vysvětlením toho všeho. Kde se tam mohla vzít?

Kyselina fosforečná je součástí potravinářského průmyslu a používá se i jako čisticí prostředek. Mimo jiné je obsažena i v Coca Cole. Jedná se o jednu z nejdostupnějších kyselin. Můžete si ji opatřit v drogérii. Prodávají ji v roztoku na odstranění vodního kamene. Pokud chcete ušetřit, můžete čisticí prostředek nalít do láhve třeba od vody a rozředit ho v potřebném poměru. Výsledný roztok ještě stále může mít požadované vlastnosti. Ale i tento roztok je třeba vzdálit od dětí a označit v řeči, které všichni rozumí.

Pokud roztok někdo vypije, rozleptá mu žaludek. Pokud bude mít to štěstí, že ho nevypije moc nebo ho včas vyvrhne, může přežít, protože popáleniny na žaludku nemusí být ještě smrtelné.

Reklama

Uklízečka mohla zapomenout na pokoji čisticí roztok v láhvi na vodu. Tento roztok mohla požít rodina, která již před tím mohla mít otravu jídlem, což mohlo silně narušit jejich schopnost vnímat chutě a vůně. Nikdo si tak nemusel všimnout, odkud je ta divná voda, která se jen tak objevila v pokoji. I kdyby personál hotelu věděl přesně, co se stalo, pochopitelně se sám od sebe nepřizná.

Běžně dostupné kyseliny a nervové jedy nám dávají možnost žít v super čistém a odhmyzeném prostředí. Zároveň ovšem leptají a otravují i nás samotné, ovlivňují naše chování a někdy zabíjejí nás a naše děti. Prodejce vám většinou neřekne, co taková kyselina fosforečná či chlorná dokáže. Nemá potuchy, že allethrin ve spreji proti komárům vyvolává už v poměrně malých dávkách u dětí agresivitu a ve vyších dávkách může i zabíjet. A tak to všechno zkoušíme na nás a našich dětech.

Chtěli byste, aby to někdo řešil? Já taky. Ale zatím se mi lidi smějou, když si čtu byť i jen návod k použití. A když se člověk zeptá, jaké se třeba na některých chatách používají insekticidy, podnikatelé klidně, bez uzardění a beznadějně lžou.

Související články:

Kazuistika otravy allethrinem (anglicky)

Chemický útok – Co se děje v našem těle po požití Coca-Coly?