Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Útoky teroristů, BBC, CNN a jejich vzájemné vztahy

 

Zatímco BBC a CNN vedou kampaň, jejímž cílem je stručně řečeno, aby se Izraelci více nechali zabíjet a méně zabíjeli, na Izraelce v okolí Gazy byl proveden první útok umožněný „příměřím“. „Příměří“ umožňuje úplně nový druh útoků z Gazy.

Předně k oběma zmíněným stanicím BBC a CNN. Obě stanice vedou celkem otevřenou kampaň proti Izraeli, chtějí aby Izrael reagoval na útoky klidněji a nechal zabíjet víc Izraelců než přistoupí k odvetě, obě stanice také vesele ignorují, že takové útoky si jeden z nejmenších států na světě prostě nemůže nechat líbit. Izrael lze přejít napříč za jeden den, mezinárodně uznané území lze přejít napříč za tři hodiny lehké chůze. Zatímco Arabů je asi tři sta milionů, Židů v Izraeli není ani padesátkrát méně. Čím je Izrael menší, tím ráznější musí být odpověď na útok, aby vůbec měla nějaký účinek.

Tohle všechno se ale na BBC ani na CNN nedočtete. Jejich personál nepoužívá mapy, o statistické údaje se zajímá jen velmi výjimečně a technická data konfliktu redaktoři pochytí pouze tehdy, jsou-li dostatečně drastická či jinak šokující. Pro Hamás jsou tyto vlastnosti ideální, neboť mu umožňují velmi flexibilně novináře CNN a BBC využívat. Vždycky dokážou vyhrabat bitvu, kterou novináři CNN a BBC sami nezaregistrovali a vysvětlit ji ve svůj prospěch. Dříve tento postup používali vůči Amnesty International, na novináře BBC a CNN ovšem funguje také dobře.

 

Reklama

Ideologie CNN a BBC se přesto v něčem výrazně liší.

 

BBC nevnímá, že by byl nějaký významný morální rozdíl mezi teroristickým a autoritářským hnutím Hamás a izraelskou demokracií. Hamás provedl popravy údajných pro-izraelských špionů. Odehrály se bez soudu v Gaze a zaznamenal je například The Guardian, a dokonce je odsoudil exilový místopředseda Hamásu Músá Abú Marzúk. BBC tyto popravy ovšem nevyvedly z míry a stanice jim nevěnovala významnou pozornost. Postoj BBC dobře shrnuje jeho vlastní vyjádření na Twitteru: „Twitter zakazuje hrozby násilím, ale zdalipak zastaví kanál Hamásu @AlqassamBrigade a kanál @IDFSpokesperson Izraele?“ Mezi Izraelem a Hamásem BBC žádný podstatný morální rozdíl nevidí, demokracie pro BBC přestává být určující hodnotou.

 

Postoj CNN je poněkud pragmatičtější. CNN si do značné míry uvědomuje, že Hamás je teroristická organizace. Do jaké míry rozumí totalitnímu režimu v Gaze je diskutabilní, většinou o takových věcech CNN nemluví. Většina redaktorů CNN se chová tak, jako by věřili, že v Gaze je úplná svoboda projevu a snad i demokratické zřízení. Redaktoři CNN především vždycky vedou kampaň za okamžité příměří a přinejmenším část z nich prosazuje nevybíravými metodami okamžité přímé rozhovory Izraele s Hamásem. Mír mají rádi do té míry, že jsou pro jeho zachování ochotni zavřít oči před útoky na Izraelce nebo na turisty, pokud náhodou nejsou američtí občané.

 

V každém případě ve své kampani CNN i BBC používají přinejmenším neověřené informace, které se později ukazují jako nepravdivé. Důsledkem této kampaně bylo takzvané příměří, v jehož důsledku Gazané překračují mezinárodně uznanou hranici Izraele a poškozují bariéru mezi Izraelem a Gazou, ačkoli tato bariéra je  minimálně dvěstě metrů od hranice, na mezinárodně uznaném území Izraele. CNN a BBC si toho ale ještě pořád nevšimly. Jak jsem již napsal, jejich novináři nejspíš vůbec nepoužívají mapy. Incidentů si redaktoři obou stanic všimli až ve chvíli, když byl zabit jeden obyvatel Gazy při bezprostřední konfrontaci mezi izraelskou hlídkou chránící území za hranicí.

 

Co se týče současného „příměří“: Termín hudna je přesnější, neboť hudna je pokračováním války, příměří pokračováním války být nemusí, nebo jím spíš dokonce není. Na hranici s Gazou již před „příměřím“ vybuchovaly miny nastražené Hamásem. Bezprostředně před operací Obranný sloup byl minou těžce zraněn izraelský voják. Při útoku přišel o jednu ruku a druhou ruku mu výbuch vážně poranil. BBC ani CNN si toho pochopitelně nevšimly. Hudna přenesla konflikt až k plotu na izraelském území. Součástí dohody totiž je, že Izrael nebude bránit pohybu osob, což si Gazané vysvětlují tak, že smějí až k plotu na izraelském území.

 

Dnes brzy ráno, pátý den hudny, našla izraelská hlídka díru v plotě kolem Gazy. Armáda začala hledat, zda se někdo skrz plot nedostal na druhou stranu. Ve čtyři ráno v nedaleké vesnici Sde Avraham se asi dvacetiletý muž ozbrojený nožem a železnou tyčí vloupal do obytného domu. Jeho obyvatelku probudil tím, že na ni pohodil přikrývku dítěte, které spalo vedle ní. V následném souboji ji pobodal do ramene, ale zároveň byl vytlačen do koupelny, kde ho obyvatelka domu dokázala zamknout. Zatímco obyvatelka domu přivolávala pomoc, stihl útočník utéci oknem. Při následné konfrontaci s přivolanými vojáky byl zastřelen.

 

Nezbývá než počkat, zda si CNN a BBC všimnou, jak se vyvíjí „příměří“, o které tolik bojovali. Mezitím izraelská satirická skupina Latma vytvořila novou postavu – redaktora BBC, který se jmenuje Max Damage.