Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Zatím přišli jen pro znalce

Znalec Michal Mazel je možná po tatínkovi Marťan a jeho maminka je nejspíš z Venuše, údajně se nechává platit Galaktickým zednářstvem a je prý závislý na práci. Nevěříte? Tak si to ověřte.

Lucii Šlégrové a jejímu advokátovi se podařilo vyřadit znalce z procesu. Povedlo se to na základě fantaskních obvinění, které od té doby trůní v mediálním prostoru. Pravděpodobnost uvěření téhle účelové grotesce je nepřímo úměrná inteligenci pozorovatele. Blb bez přemýšlení naletí všemu, co Šlégrová říká, a ještě napíše, že na tom požadavku árijského původu něco je. Ani ho přitom nenapadne, že podobně „podjatí“ by mohli být i příbuzní bojovníků proti nacismu, milovníci bratří Čapků a Vančury, možná i ti, kdo jen mají rádi První republiku. To všechno totiž Hitler zlikvidoval také.

 

Zajímavá není ta účelová groteska, ale právě to, jak dovedně dokážou pohrobci nacistů oslovit lidi hloupé, nevzdělané a ukřivděné, jak dovedou propašovat a navonět své dávno překonané a vyvrácené koncepty a dosáhnout kýženého přitakání.

Reklama

 

Kdo chce, může napsat, že výroky Šlégrové jsou etymologicky i fakticky chybné. To je ovšem vedlejší. Mýty nacismu nepřestaly platit proto, že byly špatně, ale proto, že nacisté byli poraženi. Takže nezbývá než je porazit znovu. Represí? To samozřejmě. Ale kromě toho je třeba hrát mnohem zajímavější hru, než hrají oni.