Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Jak poslat televizi do konkursu (video)

Zdálo by se, že celoplošná zavedená televize je výnosný podnik, který nemůže zkrachovat. Divoká jízda izraelské televize Aruc 10 (Desátý kanál) nyní ale zřejmě definitivně končí.

Desátý kanál byl spuštěn před necelými deseti lety. Do roku 2008 prodělal 1,3 miliardy šekelů, již v té době měl zásadní potíže s hledáním dalších prostředků na svoji činnost. Postupně se ztenčoval počet akcionářů ochotných televizi platit a televize zůstávala ztrátová.

Když nyní parlamentní komise rozhodla, že nepovolí další odložení splácení dluhu za licenci, izraelský novinář Yossi Verter napsal pro deník Haaretz smrtelně vážně: „Členové vládní koalice popravili televizi a její zaměstnance poslali na pracovní úřad kvůli maličkému technickému detailu, odmítli odložit dluh nějakých pětačtyřiceti miliónů šekelů.“

V článku publikovaném hebrejsky i anglicky se pak rozpracovává teze, že jde o osobní mstu předsedy vlády Benjamina Netanjahua.

Zpravodajství televize totiž mimo jiné přišlo s tvrzením, že si Netanjahu nechává proplácet některé cestovní výlohy dvakrát. V izraelském tisku se následně objevily neověřené zprávy, že se Netanjahu snažil přesvědčit tehdejšího akcionáře televize Ronalda Laudera, aby televize své obvinění stáhla a omluvila se. Lauder mu podle téže neověřené zprávy sdělil, že v tomto směru pro něj nemůže nic udělat. K dohodě ani k oficiálnímu obvinění Netanjahua skutečně nedošlo. Netanjahu následně podal žalobu na ochranu osobnosti. Televize se s ním tak dostala do vleklého soudního sporu, v němž se prozatím ukázalo jen to, že novináři nepředložili dostatečné důkazy.

I bez soudních sporů ale televize nebyla zrovna nejlepší v rozpočtové kázni. Její opulentně vyšperkované reality show na nějaký pětník nehleděly.

Na omluvu televize nejde uvést ani to, že by byla málo komerční. Kvůli svému bulvárnímu zaměření a absenci původní umělecké tvorby se Desátý kanál stal terčem protestu Unie původních tvůrců.

 

„Pokud máte Subaru, zamkněte si ho ke sloupu…“ uvádí Guy Zohar program o krádežích aut.
 „Unie původních tvůrců, jmenuji se Ibtisám Maraana, velice mě těší.“ – aktivistky Unie původních tvůrců vstupují do živého vysílání.
„Mě tedy vůbec netěší. Rušíte nás v živém vysílání.“
„Můžeme si promluvit?“
„Ne, teď ne. Pokud je to možné, prosím, vyveďte je.“
„Máte rozpočet dvacet miliónů. A nám jste vzali všechny peníze. I ty!“

Reklama

 

Část redakce zpravodajství 9. září 2011 rezignovala kvůli omluvě ve sporu o způsob, jakým americký magnát Sheldon Adelson získal herní licenci v Las Vegas ve Spojených státech. Jednalo se přitom o spor vcelku zbytečný. Od začátku bylo extrémně nepravděpodobné, že by se redakci zpravodajství izraelské televize povedlo dokázat americkému podnikateli cokoli nelegálního. Spor očekávatelně vyústil v omluvu televize. V reakci na to odešli tři prominentní novináři. Jeden z nich – moderátor Guy Zohar – oznámil odchod v živém vysílání.

 

 

… A tím končí také poslední program, který jsem uváděl. Občas nezbývá, než se zastavit a vztyčit černou vlajku. Je zakázáno, aby z programu dne odešlo to, co z našeho hlediska vypadá jako porušení etických a profesionálních hodnot. Není jednoduchý způsob, jak to říci, a není možné k tomu dodat úsměv nebo mrknutí.

 

Prohlášení de facto připravilo televizi o její poslední mecenáše, včetně Ronalda Laudera.
Vztah akcionářů se zaměstnanci médií nebývá vždy úplně bez mráčku. Za viníka případných sporů bývají automaticky označováni akcionáři, protože podle převládajícího názoru mají i větší moc.
Novinářům Desátého kanálu se povedlo dokázat, že možnosti vlastníků média mohou být za jistých okolností velmi omezené. Majitelé médií jsou z podstaty věci závislí na vlastnostech a schopnostech zaměstnanců. Samozřejmě chtějí ctít svobodu slova. Cokoli jiného by v demokratické části světa mohlo ohrozit jejich pověst a tím pádem i jejich firmy. Nemohou zasahovat do obsahu vysílání. Zároveň ovšem nesou finanční odpovědnost za případné soudní spory.

Chování majitelů bylo přitom v případě Desátého kanálu příkladné. Nikdo z novinářů neříká, že by se do zpravodajství jakkoli pletli. Levicový novinář a velký odpůrce současné vládní koalice Jaron London svoji situaci v téže televizi popsal: „Absolutní svoboda slova. Absolutní.“ A pak ještě vyprávěl, jak se on sám přímo vyjádřil proti obchodním zájmům jednoho z akcionářů ve věci zakázky v řádu miliard dolarů: „Ten večer jsem čekal, že mi někdo zavolá. A řekněme to kulantně: Přátelsky mě upozorní. Nepřišlo ani jedno jediné slovo.“

Nezbývá než novinářům televize popřát, aby si našli podobně tolerantního zaměstnavatele, jako měli doposud.