Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Nizozemské ministerstvo školství financovalo urážku památky Anne Frank

Proti kampani již protestovalo Centrum Šimona Wiesenthala. Ministryně Marja van Bijsterveldt na tuto dlouhotrvající kauzu nemá názor. Není narozdíl od ní Geert Wilders vlastně umírněný politik?

VPRO, „liberálně protestantské“ médium financované nizozemským ministerstvem školství skrze své webové stránky šíří hru, která uráží památku Anne Frank. Proti této kampani již protestovalo Centrum Šimona Wiesenthala a konstatovalo: „Člověk by tento produkt připisoval spíš neonacistům nebo Ahmadínežádovi.“ Ministryně školství ovšem na věc nemá názor, a tak je hra servírována nizozemským školákům i nadále, za peníze ministerstva školství.

 

 

Reklama

 

 

 

 

 

 

 

Dostali jste kartu domu Anne Frankové? – Máte bod.

V rámci kampaně je popsán koflikt mezi Izraelci a Araby velmi schématicky. Je zcela ignorována existence Hizballáhu a ideologie „palestinských osvobozeneckých hnutí“. Karta domu Anne Frankové je zde užita v urážlivém kontextu – má podobnou funkci jako stánek s chumusem. Teroristické útoky jsou popsány jako přirozená odpověď na osidlování izraelské země.

V novinářské obci se vžilo označovat Geerta Wilderse za extrémistu. V kontextu současné nizozemské společnosti se důvody pro toto označení hledají těžko. Spíš tu jde o jednoznačné klišé, podle něhož liberálové nemohou být extrémisty z definice. Otázkou ovšem je, zda a jak dlouho je taková definice udržitelná.

V reakci na kritiku VPRO stáhla hru ze svého webu v den publikace tohoto blogu.