Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Obama a EU dali Izraeli na vybranou: Jaderný Írán nebo Osvětimské hranice

Podle zpravodajského serveru debka.com dostal Izrael nabídku, která se neodmítá. Buď bude souhlasit se stažením do nehájitelných hranic ze 4. června 1967 a návratem palestinských uprchlíků, nebo Evropané a americká administrativa nechají Írán dosáhnout jaderných zbraní.

Návrat palestinských uprchlíků prosazoval včera ministr zahraničí John Kerry v rámci takzvané Arabské mírové iniciativy, která nabízí Izraeli mír, pokud předá Sýrii Golanské výšiny, Palestinské samosprávě Judsko, Samaří, Údolí Jordánu a východní Jeruzalém, a palestinským Arabům a dětem palestinských uprchlíků z roku 1948 zbytek území.

Podle serveru debka.com Obamova administrativa sleduje tři základní cíle:

  1. Přesvědčit Teherán k dalšímu vyjednávání skrze umenšení izraelského vlivu.

    Reklama
  2. Konfrontovat Izrael s diplomatickou izolací ve věci jeho bezpečnosti. Představit Izraeli možnost jaderně ozbrojeného Íránu, pokud Netanjahu nebude souhlasit učinit ústupky Palestinské samosprávě ve věci konečných hranic.

  3. Varovat Netanjahua, že pokud nebude sdílet stejná stanoviska s Obamou ohledně dění v Sýrii a v Egyptě, bude Izrael stát draho. Izrael se zatím pokouší o samostatnou politiku v regionu a to jak s politiky v Zálivu, tak i s egyptskou armádou. Prezident Spojených států použil Evropskou unii, s níž se tak snaží dát Izraeli na srozuměnou, že i on bude hrát svoji vlastní hru, a to na úkor zájmů Izraele.

 

 

V Likudu a na mnoha dalších místech sílí hlasy, že Netanjahu situaci nezvládá a bude třeba za něj hledat náhradu. Úkolů, které by na takového nástupce čekaly, je mnoho. S Evropskou unií bude potřeba dohodnout na rovinu budoucí vztahy a de facto obnovit diplomatické vztahy, které nyní fungují pouze formálně, ale nejsou schopny zajistit základní komunikaci mezi Izraelem a evropským úředním aparátem, o politicích nemluvě. Je třeba také nalézt někoho, kdo by dokázal zastupovat nejzákladnější izraelské zájmy v rámci takzvaného mírového procesu, jehož jediným cílem se v poslední době stalo zajištění lepších pozic pro arabské teroristické organizace.

Nová evropská směrnice je továrnou na bojkoty Izraele a izraelských institucí. Británie žádá navíc explicitní bojkot všech lidí, kteří mají něco společného s činností za Zelenou linií. A nejde zdaleka jen o archeology. Ať už ale britský návrh projde či nikoli, je zřejmé, že někdejší spolupráce Izraele a evropských států se bude od zítřka neustále pohybovat na hraně zákona.

Netanjahu je politický matador. Jde o zatím vůbec nejdéle sloužícího izraelského premiéra. Nicméně ve své vlastní straně v poslední době dokázal dosáhnout úspěchů pouze zcela neveřejnou cestou. Jeho politické názory neodpovídají stanovám strany Likud a ve stranických orgánech nemá podporu pro založení Palestinského státu, které navzdory absolutní nevděčnosti zahraničních politiků po léta prosazuje.

 

Musel také absolutně neveřejně prosazovat americké, evropské a jordánské požadavky na mnoha úrovních, kde k tomu neměl vůbec žádné kompetence. Často byl a je nucen porušovat izraelské zákony včetně zákonů základních, aby dostál požadavkům mezinárodní arény. To vše spolu s válečným stavem v Sýrii a na Sinaji ho jednak velmi zaměstnává, ale také opotřebovává jeho kontakty.

 

Postupně převládá pocit, že veškeré ústupky jen oslabily pozici Izraele a že bude třeba postavit vztahy se Spojenými státy a Evropskou unií zcela nově a od začátku mnohem otevřeněji než dříve. Bude třeba odvrhnout šílené plány evropských a amerických politiků a to jak ve věci Osvětimských hranic ze 4. června 1967, tak ve věci možností spolupráce s jaderně ozbrojeným Íránem. Místo toho bude třeba otevřeně předestřít americkým a evropským politikům, jaké možnosti vůbec Izrael má a kolik ho již ty šílené plány evropských a amerických strýčků stály.

Obojí je jen otázkou času.