Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Obama chce opět zakázat Židům stavět domy v Judsku a Samaří

Zákaz, který by vůbec nebyl myslitelný na půdě Spojených států, dostala americká administrativa opět do hry: Vláda USA chce opět selektivně zmrazit židovské bydlení v Judsku a Samaří, a to přesto, že se stejná taktika již jednou velmi krutě Američanům vymstila.

Izraelská média jsou těch zpráv plná: Baracku Obamovi se opět podařilo prosadit úplné a zatím časově neomezené zmrazení židovského bydlení v Judsku a Samaří. Přestože se jedná o rasistický požadavek s ničivým ekonomickým dopadem, který by měl být neústavní, pro zahraniční politiku USA zjevně žádná ústava neplatí. Až do příštího exposé Wikileaks také nebudeme vědět, jakým způsobem americká administrativa tento rasistický požadavek dokázala opět dostat na pořad dne.

Ona „mírová jednání“, která v minulosti přinesla čtyři války a tisíce mrtvých, probíhají samozřejmě v utajení. Otázky k nim rutinně zůstávají bez odpovědi, nebo se radši vůbec nekladou, a tak jediným způsobem vyjádření zůstávají volby. Ve volbách bylo zmrazení Judska a Samaří poraženo na hlavu. Obama prosadil zmrazení skrze strany Likud, Jisrael Beitejnu a Acmaut. Likud a Jisrael Beitejnu zaplatily tuto politiku tím, že ztratily kazdá víc než třetinu mandátů, strana Acmaut propadla úplně. Na politické scéně se objevily nové tváře: Novinář Jair Lapid a Naftali Bennett, který do politiky vstoupil právě jako největší odpůrce zmrazení židovského bydlení v Judsku a Samaří.

Není zatím jasné, zda rasistický požadavek americké administrativy povede k rozpadu současné vlády (v níž je mimo jiné Naftali Bennett). Politici se k této otázce vyjadřují vágně. Netanjahu sám se nevyjadřuje vůbec.

Reklama