Reklama
 
Blog | Tomáš Kolský

Uri Blau kašle na svobodu slova

Izraelský generální prokurátor Jehuda Weinstein obviňuje již několik let novináře Uriho Blaua ze špionáže. Nyní se rozhodl toto obvinění přednést soudu ovšem pouze jako "neoprávněné vlastnictví tajných dokumentů". V celé věci přitom již není co dokazovat, téměř vše je již léta veřejné.

Izraelská prokuratura se opět stává obětí svých vlastních kompromisů. Pokusy dohodnout se s obviněnými (podobně jako v případech usvědčených násilníků Sabbara Kašura a Mošeho Kacava) vedou často k takovému zmatení, že nakonec není jasné, kdo jde za co do vězení.

Co tedy udělal Uri Blau? Není toho málo. Zmocnil se ilegálně armádních dokumentů včetně takových kapříků, jakými byly například plány na válku s hnutím Hamás. Některé dokumenty použil k delegitimizaci zásahů izraelských vojáků. Jediný, kdo na celé zpravodajské hře, již Uri Blau rozjel, mohl opravdu vydělat, byla teroristická organizace Islámský džihád. Uri Blau totiž ilegálně použil přísně tajné armádní dokumenty, aby se vyjadřoval proti střelbě na bojovníky tohoto hnutí.

Palestinský islámský džihád – jediná organizace, které Blauova ilegální činnost opravdu prospěla.

Reklama

Když šlo do tuhého Uri Blau se nejdříve snažil všechno ukecat, předal izraelské tajné službě padesát přísně tajných dokumentů. Když pak došlo na vyšetřování Blauova zdroje – sekretářky armádního velení Anat Kamové, Uri Blau se prostě uchýlil do Londýna.

Dnes Uri Blau a jeho obhájci tvrdí, že nynějším obviněním je ohrožena svoboda slova. Toto tvrzení je ale od začátku nesmysl. Jediný, kdo z inkriminovaných článků mohl mít vůbec kdy prospěch, byli bojovníci Islámského džihádu. A je třeba na rovinu říci, že Islámský džihád nectí žádná lidská práva a pochopitelně ani svobodu slova. Nikoho jiného než právě bojovníků Islámského džihádu se Uri Blau při své nelegální činnosti nezastával, pro nikoho jiného jako novinář nikdy tolik neriskoval.

Bylo by klidně možné obvinit Blaua ze špionáže. Bylo by to i vhodné. Prokuratura se ovšem zřejmě snaží dodržet dřívější neveřejnou dohodu s Blauem. Takže formálně jde o obvinění z nelegálního držení přísně tajných dokumentů, ale dále prokuratura používá slovo špionáž. Podle všech zveřejněných informací nebude dokazování u soudu žádný problém.

Přesto si prokuratura zaslouží kritiku. Především za to, že společnost před Blauovým zjevně ilegálním jednáním chránila naprosto nedostatečně. K rozhodnutí Blaua obvinit dochází tři a půl roku po Blauově zcela veřejném činu, když Blau už téměř nikoho nezajímá a stejně nemůže ve své činnosti pokračovat. Dalším selháním prokuratury je, že Blaua obviňuje formálně z méně závažných zločinů. Uri Blau jde k soudu kvůli špionáži, ale formální obvinění zní pouze na nelegální vlastnictví přísně tajných dokumentů. Co pak mají dělat novináři, kteří skutečně jen pro svoji novinářskou potřebu přechovávají vcelku slušným způsobem nějaké tajné dokumenty? Pochopitelně budou protestovat.

A to už vůbec nemluvím o tom, jak pitomě a nepravdivě o věci píše The Guardian: „Izraelský novinář bude souzen za úniky informací, které odhalily nelegální armádní zabití.“ A další se samozřejmě přidají. Islámský džihád může slavit. Boj s ním bude po celém světě odsuzován jako nelegální.